Artykuł sponsorowany

Smaczna pizza. Jaka powinna być?

Smaczna pizza. Jaka powinna być?
Chociaż rodowód pizzy nakazuje zaliczać ją do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, obecnie jest potrawą powszechną i uwielbianą na całym świecie. Co ciekawe, w różnych krajach funkcjonują odmienne przyzwyczajenia i upodobania co do sposobu jej przyrządzania. Podczas gdy klasyczna pizza włoska charakteryzuje się cieniusieńkim, chrupiącym ciastem, jej odmiana amerykańska wymaga puszystego, miękkiego i nieco grubszego spodu.

Pizza na świecie

Oryginalna pizza włoska składa się z trzech podstawowych składników: cienkiego ciasta, sosu pomidorowego i parmezanu. Taką pizzę włosi serwują w zaciszach domów i restauracjach, a wszystkie dodatki mają drugorzędne znaczenie i zazwyczaj nakładane są już po wypieczeniu – wyjaśnia nasz rozmówca z Pizzerii Marino w Poznaniu.

Pogląd na to, jaka powinna być smaczna pizza, różni się właściwie w każdym kręgu kulturowym. Dla przykładu, Skandynawowie gustują w pizzy z mięsem kebab i zawsze jedzą ją z dodatkiem surówki. W Ameryce smaczna pizza to taka, która ma naprawdę grube ciasto (niedopuszczalne u Włochów) i ocieka różnymi rodzajami serów.

Zdaje się, że upodobania kulinarne Polaków są bardziej wypośrodkowane. Goście naszych pizzerii cenią sobie dobrze wypieczone, lekko kruche, ale niezbyt twarde ciasto, intensywny smak dojrzałych pomidorów, doprawionych wonnym oregano i umiarkowaną ilość dobrej jakości sera. I tak stworzyliśmy krótką charakterystykę idealnej Margherity.

Smaczna pizza dla każdego

Jednak pamiętajmy, że Margherita to jedynie podstawa, która otwiera możliwości do komponowania najrozmaitszych dań. Ciasto na pizzę robi się szybko i łatwo, dlatego w dobrych pizzeriach zawsze wyrabiane jest na miejscu i pieczone w specjalnych piecach. Bogaty zestaw dostępnych dodatków umożliwia stworzenie najrozmaitszych wersji, spełniających oczekiwania gości o przeróżnych upodobaniach.

Nawet wegetarianie nie muszą ograniczać się do najprostszej Margherity. Dużą popularnością cieszy się smaczna pizza Funghi, w której obok podstawowych składników pojawiają się jeszcze pieczarki. Inna propozycja wegetariańska zawiera także paprykę, kukurydzę, groszek i cebulę, zaś miłośnicy mocnych wrażeń mogą sięgnąć po pizzę z ostrą papryką, zielonym pieprzem i kaparami.

Pizza to też idealny wybór dla miłośników mięs. Obok składników warzywnych i sera może pojawić się tradycyjne włoskie salami lub peperoni, szynka, bekon, kurczak, mięso kebab, kabanos, a nawet polska kiełbasa. Dla tych, którzy wolą bardziej wyrafinowane doznania, dobrą propozycją jest pizza z owocami morza czy tuńczykiem.

Niektóre pizzerie, oprócz gotowego menu, oferują swoim klientom możliwość stworzenia własnej, autorskiej pizzy, na której może znaleźć się dowolna kompozycja nawet najbardziej pomysłowych składników. Obok rozmaitych rodzajów serów i mięs, znajdziemy tu bogaty wachlarz warzyw, a nawet owoce.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz