Artykuł sponsorowany

Sałatki i surówki – jak szybko i tanio dostarczyć ciału witamin

Sałatki i surówki – jak szybko i tanio dostarczyć ciału witamin

Żyjemy szybko, jemy w pośpiechu. Nawet jeżeli jesteśmy aktywni fizycznie, nasz organizm potrzebuje wartości odżywczych. A tych rzadko kiedy dostarczamy mu w odpowiednich ilościach. Nie mamy czasu, by gotować zdrowo, czy po całym dniu w pracy nam się po prostu nie chce? Przyczyny są różne, ale wynik zawsze ten sam: zła dieta. Istnieją jednak sposoby, by jeść zdrowo, tanio i bez wysiłku.

Z warzyw i owoców

Chyba najprostszym sposobem na dostarczenie naszemu ciału odpowiednich witamin są sałatki. I to niekoniecznie muszą to być takie, które przyrządzamy w domu. Wiadomo, nie każdy ma czas, kroić, siekać, mieszać, doprawiać. Rozwiązaniem są to producenci surówek tacy jak Luba, oferujący sałatki i surówki wysokiej jakości ze świeżych produktów.

Witaminy i składniki odżywcze są szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Niewielka ilość słońca oraz brak świeżych owoców i warzyw przyczyniają się do obniżenia naszej odporności i witalności. Podczas gdy latem w dużych ilościach spożywamy owoce – ponieważ to czas ich dojrzewania i są w atrakcyjnych cenach – o tyle zimą ich koszty wzrastają, a jakość spada.

Dlatego tak dobrym dodatkiem do codziennej diety są sałatki. Mieszanka produktów o wysokiej zawartości składników odżywczych dostarcza więcej witamin niż pojedynczy owoc.

Coś dla każdego

Dobór składników pozwala też dopasować sałatkę do naszych potrzeb. W zależności od tego, jakich składników odżywczych nam brakuje, możemy znaleźć odpowiedni produkt, I tak, burak korzystnie wpływa na układ krwionośny, zapobiega anemii. Marchewka poprawia kolory skóry (może nawet zastąpić opalanie) i spowalnia pojawianie się zmarszczek.

Sama sałata, podstawa każdej sałatki, bogata jest w wartości odżywcze, a przy tym ma niewiele kalorii, co sprawia, że jest wyjątkowo atrakcyjna dla osób, które śledzą zmiany w swojej wadze. Zawarty w niej kwas foliowy ma szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży – wspiera prawidłowy rozwój dziecka oraz chroni matkę przed niedokrwistością. Dostarcza żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i wielu innych składników odżywczych potrzebnych do zdrowego funkcjonowania organizmu.

Możemy zdecydować się też na opcję z mięsem – ono przecież też jest nam potrzebne. Dużą popularnością cieszy się sałatka z kurczakiem. Jest nie tylko zdrowa, ale i sycąca i może samodzielnie stanowić posiłek. Alternatywą będzie sałatka z tuńczykiem.

Ryby zawierają w sobie liczne składniki odżywcze. Tuńczyk to doskonałe źródło białka oraz witaminy D. Dostarcza też bardzo nam potrzebnego nienasyconego kwasu tłuszczowego omega-3.

Rozwiązaniem dla osób, które w ogóle nie mają czasu gotować, są pakowane posiłki. W sklepach kupić można m.in. lunch włoski lub lunch grecki, czerpiące ze zdrowej kuchni rejonu śródziemnomorskiego.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz