Profesjonalne opakowania do artykułów spożywczych
Realizacja pomysłu na własny biznes wymaga zaplanowania wszystkich szczegółów. W tym rodzaju opakowań do produktów sypkich takich jak herbata, suszone zioła, ciasteczka lub chleb. Producenci coraz częściej używają do konfekcjonowania papierowych opakowań. Najważniejszymi ich zaletami jest estetyka i dbałość o środowisko naturalne. Idealnie nadają się do różnych artykułów spożywczych.
Jak pakować herbatę na wagę w herbaciarni?
Herbata jest towarem wymagającym odpowiednich warunków do przechowywania. W herbaciarni można ją kupić na wagę. Odmierzona porcja powinna być idealnie zabezpieczona. Dzięki temu klient będzie mógł delektować się aromatycznym naparem z liści. Najlepszymi opakowaniami do artykułów spożywczych są klasyczne torebki z zamknięciem strunowym. Właściciel herbaciarni chcąc zdobyć renomę, powinien zamówić pakiet torebek z nadrukowanym logo i nazwą herbaty. Wykonane są one z folii pokrytej papierem zapewniającym ochronę przed promieniowaniem słonecznym. Inną opcją, bardzo często stosowaną do pakowania artykułów sypkich są torebki z tylnym zgrzewem.
Jak pakować pieczywo w piekarni lub sklepie spożywczym?
Świeże pieczywo zachowuje dłużej świeżość, jeśli jest odpowiednio zapakowane. Gorący chleb nie powinien być umieszczany w foliowych opakowaniach. Korzystniejszym rozwiązaniem w tym przypadku są torebki papierowe do pieczywa z firmy Pro-Masz-Pak s.c. Na rynku dostępne są torebki z okienkiem, na których można znakiem graficznym piekarni. Tak przygotowane są idealnym nośnikiem reklamy producenta.
Natomiast jeśli bochenek ma być długo przechowywany, to po wystudzeniu i pokrojeniu powinien być zamknięty w woreczku foliowym. Tak zapakowane bułki lub inne wyroby piekarnicze zachowają swoją świeżość i sprężystość o wiele dłużej.
Jakie opakowania do produktów spożywczych można stosować?
Przede wszystkim muszą być bezpieczne dla zdrowia i nie powinny wchodzić w reakcję z artykułami spożywczymi. Na rynku można kupić następujące rodzaje torebek:
- papierowe - do pieczywa i wyrobów cukierniczych
- z fałdą denną - do herbat, przypraw,
- papierowo – foliowe (PE) – do kaw, herbat, ziół,
- torebki ze zgrzewem ciętym – do suszonych grzybów,
- torebki z dolną zakładką – do bułek, makaronów,
- termozgrzewalne – stosowane do czekoladek w manufakturach.
Do ich produkcji używane są materiały typu OPP, PE, laminat, duplex, triplex i cast. Tak wykonane opakowania mogą być stosowane do pakowania warzyw, makaronów oraz dań gotowych do spożycia.