Artykuł sponsorowany

Pieczywo na śniadanie, czyli asortyment piekarniczy

Pieczywo na śniadanie, czyli asortyment piekarniczy

Pieczywo w polskiej kulturze kulinarnej stanowi ważny element codziennych posiłków. Podawane na śniadania i kolacje, jako podstawa kanapek, serwowane do gęstych zup i sosów jest nie tylko lubiane, ale też dostępne w ogromnym wyborze gatunków, zarówno tradycyjnych, jak i koszernych

Od razowca po tradycyjny chleb mieszany

Podstawą większości posiłków jest tradycyjny chleb wykorzystywany zarówno na kanapki, jak i w formie dodatków do innych potraw gorących. Typowy asortyment, jaki oferują współczesne piekarnie, nie ogranicza się jedynie do pszenno-żytniej mieszanki, ale można w nim znaleźć również wiele odmian chleba pieczonych z mąki razowej, graham czy z różnymi dodatkami. Popularne i cenione za walory zdrowotne są gatunki chleba pieczone w specjalnych foremkach, uzupełnione mieszanką ziaren słonecznika, sezamu, lnu, dyni i płatków owsianych, a niekiedy także soi. Takie produkty w połączeniu z mąką razową zapewniają o wiele więcej składników odżywczych, w tym znaczne porcje witamin z grupy B i zawarte w ziarnach kwasy omega-3. Dobrze przyrządzony i wypieczony chleb na zakwasie jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, bowiem wykorzystane do pieczenia składniki dostarczają też białka, błonnika oraz cennych składników mineralnych, głównie żelaza, magnezu i cynku.

Bułki i bułeczki

Kiedy nasz organizm niedomaga, układ trawienny jest nadwerężony i wymagamy odpowiedniej diety, albo też po prostu lubimy delikatne smaki piekarnie oferują nam całą gamę bułek i bułeczek. W przeciwieństwie do tego, co wielu z nas zapamiętało z przeszłości, dziś bułki to nie tylko pszenne kajzerki i tzw. bułki z przedziałkiem, zależnie od regionu noszące rozmaite nazwy. Asortyment bułek mocno się wzbogacił, a w pojemnikach sklepowych czy piekarnianych można też znaleźć niezwykle zdrowe i bogate w wartości odżywcze grahamki, bułki z makiem i innymi ziarnami, bułki razowe, z musli, sezamem, różnego rodzaju paluchy, a nawet pieczywo pszenne lub mieszane posypywane tartym żółtym serem i aromatycznymi przyprawami ziołowymi. Takie bogactwo pozwala wybrać dla siebie to, co lubimy najbardziej, nie tylko do śniadania czy kolacji, ale też do przegryzienia w porze lunchu lub między szkolnymi zajęciami.

Pieczywo słodkie i specjalne

Piekarnie, podobnie jak wiele innych firm produkcyjnych, mierzą się dziś z dużą konkurencją, dlatego wiele z nich oferuje produkty specjalne, które przyciągają klientów do tego właśnie miejsca. W asortymencie, jaki przygotowuje Peterek. Piekarnia, znajduje się między innymi specjalne pieczywo koszerne przeznaczone dla osób z powodów religijnych preferujących taki styl odżywiania. Pieczywo koszerne wymaga spełnienia określonych warunków oraz zastosowania specjalnych składników, dlatego nie jest popularne w ofercie innych producentów. W asortymencie piekarniczym często pojawiają się też produkty słodkie, chociaż nie są one traktowane jako ciasta, lecz jako deserowa odmiana pieczywa. Zaliczają się do niego chałki i różne bułki maślane lub z kruszonką, zależnie od pomysłowości wytwórcy. Z tej różnorodności można wywnioskować, że asortyment współczesnych piekarni jest bardzo bogaty, a to z kolei okazja do znalezienia swojego ulubionego smaku oraz wybrania takich produktów, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz