Artykuł sponsorowany

Ferma Drobiu Kałużny: Oznakowania jaj kurzych w sprzedaży hurtowej i detalicznej

Ferma Drobiu Kałużny: Oznakowania jaj kurzych w sprzedaży hurtowej i detalicznej

Dystrybucja jaj wiąże się z koniecznością wykonywania przez fermy odpowiedniego oznakowania. Określa ono sposób chowu, kraj, a także numer przypisany do danego gospodarstwa, z którego pochodzi wyrób. Najbardziej poleca się zakupywać jajka klasy A. Dowiedz się, co to dokładnie oznacza, aby zawsze wykorzystywać w swojej kuchni zdrowe, świeże i pełne wartości odżywczych kurze jaja, oraz poznaj ofertę Fermy Drobiu Kałużny.

Fermy jaj kurzych

Dzisiejsze fermy jaj kurzych różnią się znacznie od siebie pod względem sposobu chowu kur, przeznaczenia swoich produktów, a także utrzymywanego gatunku kur. Przykładową firmą związaną ze sprzedażą jaj kurzych jest Ferma Drobiu Kałużny w Przyczynie Dolnej koło Wschowy, która sprzedaje jaja kurze już od ponad 40 lat. Tego typu podmioty dbają o zasilanie rynku detalicznego i hurtowego w najlepsze jakościowo jaja.

Oznakowanie ważne dla konsumentów

Z punktu widzenia konsumenta najważniejsze jest by kupić świeże i zdrowe jajko. Obecnie na rynku dostępne są cztery różne rodzaje oznaczeń. Pierwsze z nich – 0 – nadawane jest produktom z ferm ekologicznych, drugie – 1 – przypisane jest jajom, które zostały zniesione przez kury z wolnego wybiegu, trzecie – 2 – są to jaja z produkcji ściółkowej oraz ostatnie oznaczenie – 3 – określa produkty uzyskane z tzw. chowu klatkowego.

Jakie jeszcze oznaczenie znajdziemy na opakowaniu jajek? Klasa świeżości jaj

Wyróżniamy klasy A, A extra, B oraz C. Te najpopularniejsze, dostępne w sklepach to jaja tzw. świeże, czyli klasy A. Posiadają takie cechy m.in. jak czysta i nieuszkodzona skorupa. Komora powietrzna nie może przekraczać 6 mm. Jeśli komora powietrzna w jajku jest mniejsza niż 4 mm, jajka takie mogą być oznaczone jako „ekstra”. W jajkach klasy A nie znajdziemy zarodków, ani żadnych ciał obcych wewnątrz. Co ważne, przepisy regulują, że jajka nie mogą być myte, ani czyszczone przez producenta, żeby nie naruszyć naturalnej bariery ochronnej. Część producentów, by podnieść jakość i bezpieczeństwo tego produktu używa specjalnych naświetlarek dezynfekujących, jedną z takich ferm jest Ferma Drobiu Kałużny. Warto zapytać dostawcy jajek o takie oświadczenie o dezynfekcji.

Innymi kategoriami są jaja klasy B – to jaja utrwalone lub drugiej klasy, które nie spełniły którejś z wielu cech klasy A, np. pochodzą one z chłodni, a ich komora powietrzna nie może przekraczać 9 mm, a także klasy C – jaja wykorzystywane w przemyśle.

Oznaczenie zakładu, z którego pochodzą jaja

Na skorupce jaja umieszczony zostaje również numer identyfikacyjny fermy. Składa się na niego kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności, a także kod firmy w danym powiecie. Każdy z tych kodów składa się z dwóch cyfr, a całe oznakowanie jaja łącznie składa się z 9 cyfr i oznaczenia kraju producenta. Wzór czerwonego oznakowania na skorupce jaja: 

  • X / PL / XXXXXXXX

Dlaczego warto kupować jaja z Fermy Drobiu Kałużny?

Ferma Drobiu Kałużny to zakład oferujący swoim klientom świeże jaja o bardzo wysokiej jakości. Każde jajo jest sprawdzane pod kątem wad i sortowane według wielkości wagowej, tak aby spełnić wymagania klientów. Firma podlega stałej opiece weterynaryjnej, co gwarantuje bezpieczeństwo produktów. Jakość pasz podawana kurom jest nadzorowana przez lekarzy weterynarii, a ich skład podlega ciągłym badaniom i analizie. Jednym z elementów działalności Fermy Drobiu Kałużny jest transport jaj. Firma posiada własne samochody dostawcze w tym ciężarowe wyposażone w systemy chłodnicze niezbędne do prawidłowego transportu jaj. Dzięki temu produkty są dostarczane do klientów w idealnych warunkach, co przekłada się na ich dłuższą trwałość i zachowanie pełnej świeżości. Oferta firmy obejmuje opakowania 2x6, 10, 20 oraz 30 sztuk, a także klasyfikacje według wielkości wagowej tj. XL, L, M i S, co pozwala na dostosowanie zamówienia do indywidualnych potrzeb klienta.

Opracowanie:
Przyczyna Dolna 63B
tel. 533 023 010
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz