Artykuł sponsorowany

Na jakie desery możemy liczyć w dobrej lodziarni?

Na jakie desery możemy liczyć w dobrej lodziarni?

Ciężko wyobrazić sobie lato bez słońca, zasłużonych wakacji i gałki lodów o ulubionym smaku. Nic tak nie kojarzy się z letnią beztroską jak właśnie ten mroźny deser podany w delikatnym i chrupiącym wafelku. Mimo że na rynku znajdziemy wiele lodziarni, nie każda korzysta z wysokiej jakości produktów, gwarantujących niepowtarzalnych smak. Nie każda też posiada ofertę rozbudowaną na tyle, by dogodzić największemu łasuchowi? Co – oprócz lodów- zjemy w dobrej lodziarni?

Pyszne gofry domowej roboty

Lekkie jak chmurka i chrupkie gofry to jeden z synonimów lata. Spotkamy je we wszystkich morskich kurortach, górskich miejscowościach turystycznych i w dobrych, miejskich lodziarniach. Mimo że przygotowanie ich w domowym zaciszu nie zajmuje wiele czasu, najlepiej smakują kupione w sprawdzonym punkcie ze słodkościami. Jedni z nas ubóstwiają gofry posypane cukrem pudrem, inni lubują się w wersji z bitą śmietaną. Nie mniej popularne są gofry ze świeżymi owocami bądź stworzonymi z nich konfiturami. Jak zapewnia właścicielka Fontanny Smaków, niewielkiej lodziarni znajdującej się w Kaliszu – klienci najbardziej doceniają domowej roboty gofry. Te, które powstają z gotowych mieszanek są dużo mniej smaczne i zawierają sporo spulchniaczy, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Nie warto ryzykować skoro tradycyjna receptura jest tak prosta- wystarczy mąka, mleko, jajka i trochę wody.


Rurki z kremem

Pyszna, słodka, waflowa rurka wypełniona świeżą bitą śmietaną to spory grzech dietetyczny, ale też ogromna przyjemność dla podniebienia. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Nawet niemowlakowi ciężko odmówić dobrej zabawy związanej z jedzeniem samego wafelka. W dobrej lodziarni obsługa nadzieje rurkę w naszej obecności, dzięki czemu będziemy mieć gwarancję, że przysmak jest świeży i był przechowywany w odpowiednich warunkach. Warto zwrócić uwagę również na jakość nadzienia. Wielu sprzedawców oferuje sztuczną bitą śmietanę lub krem, co negatywnie wpływa na smak deseru. Wybierajmy lodziarnie, w których oferowana jest wysokiej klasy, naturalna bita śmietana.

Owocowe sorbety

Owocowe sorbety są doskonałym zamiennikiem dla lodów, produkowanych na bazie śmietany i mleka. Są dużo mniej kaloryczne i wspaniale orzeźwiają. W polecanej lodziarni znajdziemy wiele różnych smaków sorbetów owocowych. Do najpopularniejszych z pewnością można zaliczyć sorbety cytrynowe, truskawkowe czy też te z owoców leśnych. Często wzbogaca się je o ekstrakty ziołowe pozyskiwane z mięty, szałwii czy bazylii. Taki deser to doskonałe rozwiązanie dla osób, które dbają o linię i zdrowy jadłospis.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz