Artykuł sponsorowany

Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży dla gastronomii?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży dla gastronomii?

Właściciel każdej restauracja dba o to, aby serwowane jedzenie smakowało gościom, a wnętrze było przytulne oraz wspaniale urządzone. Ponadto, nie bez znaczenia jest odzież gastronomiczna dla personelu, która nie tylko umożliwia zachowanie właściwej higieny pracy ale również wpływa na odpowiednią prezencję kucharzy czy kelnerów. Buduje to pozytywny wizerunek lokalu. Sprawdź, jakie cechy powinna posiadać odzież gastronomiczna!

Odzież gastronomiczna – higiena i bezpieczeństwo pracy przy żywności

Będąc właścicielem restauracji doskonale wiesz, że trzeba zadbać o bardzo wiele kwestii związanych nie tylko z wystrojem wnętrza lokalu czy dbałością o najwyższą jakość serwowanych dań, ale także z wyglądem personelu. Oprócz stawiania na świeże posiłki z najwyższej jakości składników, szybkiej i miłej obsługi oraz odpowiedniego zarządzania personelem podczas przygotowywania różnych uroczystości, trzeba pamiętać o odzieży gastronomicznej, która ma za zadanie zachować higienę i bezpieczeństwo pracy przy żywności. Ponadto, zarówno kucharz, pomoc kuchenna oraz kelnerzy poprzez swoją prezencję budują spójny, a przede wszystkim pozytywny wizerunek firmy, czym dany lokal może wyróżnić się na tle konkurencji. Trzeba pamiętać, że dobra opinia o danej restauracji jest niezmiernie ważna i może wpłynąć na ilość odwiedzających klientów.

Pracownicy kuchni i kelnerzy powinni prezentować się elegancko oraz schludnie. Strój musi być komfortowy w noszeniu, aby w żaden sposób nie krępować ruchów pracowników i być dopasowany do pory roku. Właściciel lub menadżer restauracji musi zadbać o to, aby zakupić cały kompletny strój, począwszy od nakrycia głowy, jak czepki, poprzez różnego rodzaju fartuchy, zapaski kelnerskie czy kucharskie, kitle, bluzy, kamizelki, spodnie, a także właściwe i komfortowe obuwie. Można postawić na ponadczasowa elegancję i zakupić jednokolorowe ubrania lub postawić na nowoczesny design wybierając ciekawe kolory i wzory elementów stroju kucharza czy kelnerów. Ponadto, dobrym rozwiązaniem może okazać się personalizacja odzieży poprzez haft składający się z imienia pracownika i nazwy restauracji.

Jakie cechy powinny posiadać ubrania dla gastronomii?

W każdy lokalu gastronomicznym, pracownicy mają kontakt z żywnością, wiec trzeba im zapewnić bezpieczeństwo przed działaniem rozgrzanego tłuszczu czy gorącej wody. W związku z tym, trzeba stawiać na odzież gastronomiczną wykonana z najwyższej jakości bawełniany z dodatkiem materiałów technicznych, jak poliester, elanobawełna czy stylon, które znacząco przedłużają trwałość ubrań i wpływają na łatwość ich prasowania. Gramatura tkanin, z których szyta będzie odzież powinna wynosić około 180 g/m2. Ponadto, fartuch czy kitel musi być plamoodporny i nadający się do prania w wysokiej temperaturze. Wszystko po to, aby  można było przez długi czas komfortowo użytkować odzież bez obaw o przetarcia czy prucie na szwach.

Jedną z doświadczonych firm, które posiadają w swojej ofercie ubrania dla gastronomii jest Lemi Haft z Opola, która oferuje restauracjom różnorodne fasony oraz wzory fartuchów, kitli czy zapasek kelnerskich z możliwością wykonania dowolnego haftu oraz nadruku komputerowego z uwzględnieniem krótkich terminów oczekiwania. Korzystając z usług tej firmy możesz mieć pewność, że zakupisz ubrania dla pracowników restauracji, które będą wyglądać dokładnie tak, jak sobie tego życzysz i będą miały najwyższą jakość wykonania, przez co będą niezwykle komfortowe w użytkowaniu. 

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz