Artykuł sponsorowany

Kuchnia wietnamska – charakterystyka oraz lista najciekawszych potraw

Kuchnia wietnamska – charakterystyka oraz lista najciekawszych potraw

Najbardziej podstawową rzeczą, która charakteryzuje kuchnię wietnamską jest przede wszystkim ogromna ilość nie tylko samych smaków, ale także zapachów. Kuchnia wietnamska to skutek połączenia kilku innych różnych kuchni świata. Jako, że tego rodzaju kuchnia jest wciąż dość egzotyczna w naszym kraju, zdecydowaliśmy się umieścić w tym wpisie listę najciekawszych potraw kuchni wietnamskiej. Sprawdź, co warto spróbować.

Podstawowe informacje

Na początek, dobrze będzie sobie nieco wyjaśnić, z czego składa się kuchnia wietnamska. Jest to tradycyjna kuchnia zapożyczająca niemało elementów od kuchni chińskiej, a także kuchnia, która rozwinęła się pod dość mocnym wpływem kuchni francuskiej. Wynika to z faktu, że Wietnam był swego czasu kolonią francuską. W efekcie, kuchnia wietnamska oferuje unikatowe połączenie egzotycznych smaków z nieco bardziej tradycyjnymi. W przypadku tego rodzaju kuchni, najczęściej potrawy bazowane są oczywiście na białym ryżu, który stanowi prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniony składnik w kuchniach azjatyckiego pochodzenia. Z ryżu powstają zupki, papier jadalny, ciasta, słodycze, a nawet naleśniki, także jego zastosowanie jest naprawdę rozległe.

Nie jest to jednak wszystko, gdyż do kuchni wietnamskiej nie wykorzystuje się oczywiście samego ryżu. Jak udało nam się ustalić dzięki wietnamskiej restauracji An-Son z lokalizacją w Polsce, bardzo częstym składnikiem, którego zadaniem jest przede wszystkim nadanie wyjątkowego zapachu poszczególnych potraw, jest świeża zielenina oraz przyprawy. To ważne elementy, które bezpośrednio wpływają na unikatowość kuchni wietnamskiej. Co więcej, w tego rodzaju kuchni znaleźć możemy także takie elementy, jak słodki sos rybny z ostrymi papryczkami oraz najczęściej grillowane mięsa różnego rodzaju. Przejdźmy zatem do samych potraw kuchni wietnamskiej.

Potrawy

Jedną z najbardziej interesujących potraw wywodzących się z kuchni wietnamskiej stanowi zupa Pho. Poszczególne potrawy kuchni wietnamskiej nie są powszechnie znane na świecie, co dodaje jej jedynie poczucia egzotyczności. Zupa Pho jest jednak poniekąd wyjątkiem, gdyż można ją spotkać w różnych miejscach świata, przez co stanowi jedną z bardziej charakterystycznych potraw kuchni wietnamskiej. Tego rodzaju zupa to wietnamska odmiana znanego nam dobrze w Polsce rosołu, który to gotuje się na wołowinie lub, nieco rzadziej, z kurczakiem. Zupie tej unikatowego smaku nadaje połączenie chili, limonki oraz zieleniny. Zupa Pho to dobry wybór na przetarcie szlaków, a następną potrawą, na którą warto zwrócić uwagę są White Rose Dumplings.

Są to kluski lub pierożki uformowane z półprzezroczystego ciasta, na których wypełnienie składają się mielone krewetki lub wieprzowina. Jak wynika z samej nazwy, tego rodzaju pierożki są także zwijane w kształcie róży. Tego rodzaju potrawa jest charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej przez to, że odznacza się sporą unikatowością oraz jest przyrządzana przez jedną rodzinę z Hoi An. Wcześniej wspominaliśmy o naleśnikach ryżowych, co z pewnością przykuło waszą uwagę. Dobrym przykładem potrawy wykorzystującej tego rodzaju składnik jest Banh Uot Thit Nuong, czyli gotowane naleśniki ryżowe z dodatkiem grillowanej wieprzowiny oraz warzyw. Wykorzystywana do stworzenia tego rodzaju naleśników mąka ryżowa jest pozbawiona tłuszczu, co przekłada się na bardzo delikatny smak.

Co jeszcze warto spróbować?

Bardzo ciekawym przysmakiem w Wietnamie jest także Ca Phe Sua Da, czyli wietnamska odmiana kawy wykorzystująca połączenie skondensowanego mleka oraz kostek lodu. Brzmi to bardzo egzotycznie, ale ciekawostkę może stanowić tutaj fakt, że ten rodzaj kawy został przyprowadzony do Wietnamu przez francuskich osadników. Na koniec, warto także postawić na Bun Thit Nuong, czyli makaron ryżowy z dodatkiem grillowanej wieprzowiny. Co ciekawe, makaron podawany jest na zimno, a smaku całości nadaje połączenie ziół, sałaty oraz kiełków fasoli. Egzotyczności potrawie nadaje przede wszystkim dodawany do niej sos orzechowy.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz