Artykuł sponsorowany

Kuchnia tajska – podróż bez wychodzenia z domu

Kuchnia tajska – podróż bez wychodzenia z domu

Charakterna kolendra, kwaśna limonka, słodkie mleko kokosowe i pikantne chili. Z tymi smakami większość z nas bez trudu przyporządkuje do dań kuchni tajskiej. Bogactwo smaków i ich pełnia jest znakiem rozpoznawczym potraw wywodzących się ze zjawiskowej Tajlandii. Na szczęście nie trzeba bukować biletów na najbliższy lot w tym kierunku, aby móc rozpieścić podniebienie rajskimi smakami kuchni tajskiej.

Kuchnia tajska, czyli jaka w sumie?

Nie ma jednej kuchni tajskiej, bo tak naprawdę każdy region ma swoje smaki oraz charakterystyczne przepisy. Tajlandia dzieli się na cztery główne regiony, które mimo różnic, mają pewne cechy wspólne, przejawiające się w zamiłowaniu do przypraw i ziół, które występuj tu w ogromnej różnorodności oraz dodatkach – zawsze serwowany jest ryż. Tajskie potrawy niezależnie od regionu opierają się na jednej, najważniejszej zasadzie dania powinny łączyć w sobie 5 smaków: słodki, słony, ostry, kwaśny i gorzki. Jest to nawiązanie do filozofii Yin i Yang zaczerpniętej od Chińczyków, która uznaje zasadę harmonii za najważniejszą siłę we Wszechświecie. Warunkuje zadowolenie i szczęście w życiu w kulturze Tajów oraz przekłada się na to, jakie potrawy spożywają. 

Warto też mieć na uwadze, że kuchnia określana mianem „tajskiej” powstała pod wpływem innych kultur – Chiny, Wietnam czy Laos wniosły swoje smaki, które na stałe zagościły w kuchni tajskiej. Kuchnia tajska jest pełna nie tylko smaków, ale i metod przyrządzania potraw. Podpatrzona u Chińczyków metoda szybkiego obsmażania składników, tzw. stir-fry jest bardzo często wykorzystywana przez Tajów. Trudno ująć całą kuchnię sporego przecież kraju w kilku potrawach, niemniej jednak nam będą właśnie kojarzyły się głównie z zupą tom kha na mleku kokosowym, z pierożkami won ton, czy bułeczkami bao, które stały się modnym street food’em ostatnio.

Kochamy tajskie jedzenie

Potrawy kuchni tajskiej są cenione na całym świecie, przywędrowały również do Europy, dzięki czemu w każdym praktycznie mieście można posmakować specjałów pachnących kolendrą i limonką. Lunch z przyjaciółmi czy romantyczna kolacja we dwoje w tajskiej restauracji to wspaniały sposób na kulinarną wycieczkę w odległe rejony świata, bez konieczności bukowania biletów lotniczych i osuszania konta oszczędnościowego. Warto jednak poszukać dobrej restauracji, jak choćby łódzka Limonka, która na stanowisku szefa kuchni zatrudnia rodowitego Tajlandczyka. Dzięki temu mamy dużą szansę spróbować prawdziwie orientalnych potraw, a nie polskich wariacji na temat kuchni tajskiej. Menu restauracji tajskiej z Łodzi obfituje w ciekawe pozycje m.in.:

  • pikantna zupa krewetkowa,
  • ostra zupa z kurczakiem,
  • kurczak w zupie kokosowej,
  • zupa z tajskimi pierożkami,
  • pikantna zupa z kurczakiem,
  • chrupiące roladki warzywne,
  • karkówka marynowana w sosie ostrygowym.

Potrawy kuchni tajskiej powinny posmakować wszystkim osobom ceniącym sobie lekkość, ale nie pozbawioną pełni smaku. Kuchnia tajska, mająca konotacje z kuchnią chińską nosi znamiona Pięciu Przemian, czyli można śmiało powiedzieć, że jest ona zdrowa. Przyprawy i zioła nadają smak, a słoność zapewnia nie sól, a sos rybny lub ostrygowy. Dzięki temu potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale i dobre dla organizmu. Warto więc i to mieć na uwadze wybierając lokal na szybki i smaczny obiad.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz