Artykuł sponsorowany

Kryteria wyboru warzyw

Kryteria wyboru warzyw

Rzetelna hurtownia warzyw oferując swoje produkty dba o to, aby przede wszystkim zachować ich świeżość oraz wysoką jakość. W tym miejscu jednak pojawia się pytanie w jaki sposób można tą jakość miarodajnie ocenić? W dzisiejszym artykule chcemy przyjrzeć się bliżej kryteriom wyboru wysokiej klasy warzyw. Omówimy elementy, na jakie należy zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.

Jak ocenić kondycję warzyw?

Soczyste kolory warzyw wystawianych na sklepowych półkach lub straganach niewątpliwie przyciągają wzrok konsumentów. Wszakże wiadomym jest, że Klienci w znacznej większości przypadków kupują oczami. Dlatego produkt musi wyglądać efektownie i przyciągać wzrok. I właśnie ten wygląd jest bardzo istotny przy wyborze warzyw. Decydując się na zakup warto sprawdzić czy nie mają one uszkodzeń, przebarwień lub plam. Roślina powinna być przede wszystkim sucha i jędrna. Absolutnie niedopuszczalne są jakiekolwiek ślady pleśni czy też gnicia. 

Jak oceniać poszczególne warzywa?

Poniżej przytoczymy kilka przykładów i kryteriów, którymi należy się kierować wybierając konkretne warzywa, jakie dosyć często oferują hurtownie warzyw. Zacznijmy od marchewki. Najlepsze produkty powinny posiadać gładką skórkę o wyrazistym kolorze. Samo warzywo musi być jędrne. Warto pamiętać, że na barwę wpływ może mieć odmiana warzywa. Dlatego nie ma jednego, idealnego koloru marchewki. Jedno natomiast nigdy nie ulega zmianie. Karotka podczas jedzenia powinna być chrupiąca, a nie gumowata. Analogiczna sytuacja dotyczy innych warzyw korzeniowych, takich jak seler czy pietruszka. Powinny mieć one regularny kształt. Warto także sprawdzić czy nie noszą oznak chorób i uszkodzeń. Z kolei buraki powinny być przede wszystkim krzepkie. Bez względu na wielkość to warzywo musi być twarde, a jego liście zielone i świeże. Bardzo podobne cechy powinien posiadać ziemniak. Musi być twardy i jędrny. Jego skóra ma być gładka. Nie trzeba się przejmować jeśli po kilku dni na ziemniakach zaczną wyrastać kiełki. Wystarczy je obciąć i wydrążyć miejsce, z którego wyrósł pęd. W przypadku kapusty podstawowym kryterium jakości jest solidna, okazała oraz zwarta główka. Świadczy ona o świeżości warzywa. Idealna cebula musi mieć kulisty kształt oraz suche łuski w jasnym kolorze.

Jak ocenić warzywa po zapachu?

Wygląd i smak warzyw to nie wszystko. Istotnym kryterium oceny jakościowej może być również zapach. Przed wyborem warto sprawdzić czy zapach warzywa nie odbiega od normy. Podejrzana woń zawsze powinna stanowić dla nas sygnał ostrzegawczy. Podobnie wygląda sprawa z wagą. Szczególnie w przypadku warzyw kapustnych. Zbyt niska waga może stanowić powód do podejrzeń.

Kupując warzywa do sklepu, restauracji czy hotelu warto korzystać z oferty sprawdzonych hurtowni. Firma Mika Fresh działa na rynku od lat 90-tych. Wieloletnia współpraca z lokalami gastronomicznymi, hotelami oraz dyskontami spożywczymi stanowi dla niej najlepszą formę rekomendacji.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz