Jak wykorzystać właściwości siemienia lnianego?
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego, których pozytywne właściwości były znane już w starożytnym Egipcie, Babilonie i Chinach. Ich spożywanie korzystnie wpływa na nasz układ trawienia, układ krążenia oraz stan włosy, skóry oraz paznokci. Siemię lniane zalecane jest również kobietom w ciąży. Dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety? W jakiej postaci spożywać siemię lniane i jak połączyć je z codziennymi posiłkami? Sprawdź.
Siemię lniane – właściwości zdrowotne
Siemię lniane zawiera dużą ilość błonnika, który przyczynia się do wiązania treści układu pokarmowego i opóźnia opróżnianie żołądka, dzięki czemu dłużej odczuwamy sytość po zjedzonym posiłku. Zawarty w nasionach lnu błonnik pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, osłania przewód pokarmowy i wpływa na łagodzenie dolegliwości bólowych z jego strony.
Siemię lniane ma również właściwości obniżające poziom cholesterolu. Przyjmowanie 30 g zmielonego siemienia dziennie przyczynia się do obniżenia wskaźnika BMI, ciśnienia krwi oraz polepszenia profilu lipidowego.
W nasionach lnu znajdziemy również kwas tłuszczowy ALA oraz lignany – substancje, które mają właściwości antynowotworowe. Mogą one chronić organizm przed rakiem piersi, endometrium, rakiem jajników, prostaty czy jelita grubego. Kwas tłuszczowy ALA blokuje rozwój guzów a lignany wpływają na blokowanie enzymów, które biorą udział w procesach metabolicznych i przyśpieszają wzrost komórek nowotworowych.
Siemię lniane – wpływ na włosy i paznokcie
Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również stan włosów i paznokci. Jak stosować je na włosy? Wystarczy przygotować kisiel z siemienia lnianego, odcedzić nasiona i nałożyć substancję na głowę zaraz po jej umyciu. Maseczkę warto wmasować i pozostawić na włosach około 40 minut. Po upływie tego czasu siemię należy dokładnie spłukać. Cały zabieg sprawi, że włosy staną się puszyste i lśniące.
Chcąc zadbać o stan naszych paznokci kisiel lniany należy wlać do miseczki i zanurzyć w nim palce, a następnie trzymać je przez około 15 minut. To szybka, naturalna metoda na wzmocnienie paznokci, której efekty wcale nie odbiegają od tych uzyskiwanych dzięki drogim odżywkom z drogerii.
W jakiej postaci siemię lniane jest najzdrowsze?
Sposobów na spożycie siemienia lnianego jest wiele.
- Całe nasiona – nadają się do gotowania i picia. Najlepiej rozdrobnić je samodzielnie w młynku do kawy na chwilę przed spożyciem. Możemy z nich również przygotować napój – wystarczy zalać siemię wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem.
- Olej wyciśnięty z nasion siemienia lnianego – taka forma siemienia znajduje szerokie zastosowanie, można ją pić na surowo lub dodać do farszu, zup i innych dań. Należy jednak pamiętać, że na oleju nie możemy smażyć, a spożyć go należy zanim straci swoją świeżość (rozpoznamy to po gorzkim smaku).
- Mielone siemię lniane – chociaż mielone siemię lniane łatwo kupić w wielu sklepach, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Fabrycznie rozdrobnione ziarna tracą bowiem wiele swoich cennych walorów – zawarte w nich kwasy Omega-3 szybko jełczeją i poddają się procesowi utleniania.
Jak jeść siemię lniane?
Zmielone siemię lniane sprawdzi się jako składnik zastępujący jajka konieczne do zrobienia ciasta czy pulpetów. Takie rozwiązanie z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie wegańskiej, które nie stosują jajek jako produktu odzwierzęcego.
Proszek ze zmielonego siemienia lnianego może być też bazą do sporządzania ulubionych koktajli – gdy dodamy do koktajlu siemię lniane, wzbogacimy go w dodatkową porcję witamin i sprawimy, że będzie bardziej pożywny i syty.
Z ziaren lnu możemy przygotować kisiel. Aby go zrobić, należy 2-3 łyżki ziaren lnu zalać szklanką przegotowanej ciepłej wody i odstawić na około godzinę, a następnie odcedzić. Taki kisiel będzie dobrym sposobem na pokonanie biegunki. Warto jeść go 2-3 razy dziennie. Kisiel z siemienia lnianego sprawdzi się również przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, jeśli dodamy do niego miód (takiej mieszanki nie musimy odcedzać). Wzmocni on układ odpornościowy naszego organizmu i nawilży śluzówkę.
Siemię lniane możemy pić również w postaci naparu. W tym celu zmielone ziarenka należy zalać połową szklanki wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu napar stanie się kleisty – wówczas jest gotowy do spożycia.
Pamiętajmy, że wprowadzając siemię lniane do swojej diety, warto rozpocząć od mniejszych dawek (pół lub 1 łyżki dziennie), a następnie stopniowo zwiększać jego podaż. Jeśli nasz organizm odczuwa przemęczenie z powodu nadmiaru siemienia, zróbmy sobie kilkudniową przerwę.