Artykuł sponsorowany

Jak rozpoznać dobrą wędlinę? Stil-Mas Zakład Przetwórstwa Mięsnego

Jak rozpoznać dobrą wędlinę? Stil-Mas Zakład Przetwórstwa Mięsnego

Wędliny są podstawą menu większości z nas. Bez nich nie sposób przygotować kanapek i wyobrazić sobie stołu podczas świąt czy rodzinnej uroczystości. Kupując  wędliny warto jednak zadbać o wybór dobrej jakości produktu od sprawdzonego producenta, jak Stil-Mas Zakład Przetwórstwa Mięsnego. Co to dokładnie oznacza? O tym przeczytacie w poniższym artykule. Podpowiemy Wam w jaki sposób rozpoznać dobrej jakości wędlinę oraz na jakie elementy zwrócić szczególną uwagę.

Zdrowe wędliny?

Czy wszystkie wędliny są zdrowe? Na pewno nie! Niektóre z nich mogą być dla nas szkodliwe. Wszystko za sprawą chemicznych dodatków do żywności. Ich nadmierne stosowanie może mieć bardzo negatywny wpływ na nasz organizm. Okazuje się, że to co tak  pięknie wygląda na sklepowej półce, nie zawsze prezentuje wysoką jakość. W jaki sposób samodzielnie zweryfikować jej wartość?

Skład wędliny

W pierwszej kolejności musimy skupić się na składzie wędliny. Jest to najważniejszy wyznacznik jakości. Często jednak albo nie czytamy etykiet, albo po prostu nie wiemy co oznaczają zawarte na nich nazwy. Przyglądając się etykiecie należy zwrócić uwagę na ilość mięsa zawartą w 100 g gotowego produktu. Im więcej tym jakość wędliny jest wyższa. Istotna jest również procentowa zawartość białka zwierzęcego. Powinno być go przynajmniej 16%. Bardzo ważna jest ogólna liczba składników użytych do produkcji wędliny. Zasada „im mniej tym lepiej” ma tu doskonałe zastosowanie. Szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość mięsa oddzielonego mechanicznie oraz aromatu dymu wędzarniczego. W przypadku obecności przynajmniej jednego z tych składników lepiej odpuścić sobie zakup danej wędliny. Analogicznie wygląda sytuacja w przypadku fosforanu i solanki.

Zawartość białka sojowego, błonnika oraz skrobi ma na celu zwiększenie masy wędliny i zatrzymania w niej wody. Powinniśmy unikać wędlin zawierających te składniki. Należy również unikać wyrobów, które w składzie posiadają długą listę dodatków „E”, karageny, gumy i pektyny. Naturalna szynka to mięso, sól oraz przyprawy i zioła. Warto kupować wędliny o najbardziej zbliżonym do tego składzie.

Wygląd wędliny

Równie ważny jest także wygląd wędliny. Warto zapamiętać, że prawdziwe mięso nigdy nie wygląda pięknie, różowo i nie posiada idealnej struktury. Barwa dobrej jakości mięsa powinna być szarawa, niejednolita i pozbawiona charakterystycznych dziurek, które są pozostałością po nastrzykiwaniu mięsa solanką. Sucha wędlina to dobra wędlina. Widoczna wilgotność sugeruje, że mięso jest niskiej jakości. W przekroju dobrej jakości wędliny zauważymy bez trudu włókna oraz przerosty tłuszczu. Ciemna skóra wędliny sugeruje, że została ona „pomalowana” aromatem dymu wędzarniczego.

Chcąc jeść wysokiej jakości wędliny warto znać cechy, jakimi powinna się ona charakteryzować. Dobrze też korzystać ze sprawdzonego źródła. A takim z pewnością jest Stilmas Zakład Przetwórstwa Mięsnego. Zapewnia on wysokiej jakości produkty produkowane w tradycyjny sposób.

Smak tradycji

Wędliny ze Ścinawy Małej od Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Stilmas odznaczają się pięknym aromatem i wysoką jakością. Przedsiębiorstwo zajmuje się produkcją naturalnych wyrobów mięsnych, stosując w tym procesie jedynie przyprawy, sól oraz sól peklową. Jak zapewnia producent - większość prac przy wyrobach wędliniarskich jest przeprowadzana w tradycyjny sposób.

Szeroka oferta Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Stilmas obejmuje wysokiej jakości wyroby wędliniarskie i kiełbasy. Klienci doceniają jakość i smak kiełbasy polskiej, wędzonej oraz toruńskiej parzonej. Przedsiębiorstwo oferuje także szynkę, polędwicę czy salceson. W ofercie znajdziemy także smaczne serdelki, baleron oraz boczek. Jeżeli więc szukasz sprawdzonego producenta i dostawcy wyrobów mięsnych - postaw na tradycyjne smaki od Stilmas.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz