Artykuł sponsorowany

Jak dopasować stół do małej kuchni?

Jak dopasować stół do małej kuchni?

Wspólne jedzenie posiłków, gotowanie, długie rozmowy – trudno wyobrazić sobie te rzeczy bez obecności stołu w kuchni. Wiele osób rezygnuje z tego mebla ze względu na oszczędność miejsca, zwłaszcza przy ciasnym wnętrzu. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ w ofercie producentów można znaleźć wiele modeli kompaktowych. Z tego względu z łatwością dopasujemy takie wyposażenie do kuchni o dowolnej wielkości oraz układzie.

Kształt ma znaczenie

Dobierając meble do niewielkiego pomieszczenia, zawsze zawracamy szczególną uwagę na ich wymiary. Niemniej jednak w przypadku stołu to nie tylko one będą świadczyć o jego funkcjonalności. W kuchni o małym metrażu mebel z okrągłym blatem, choć będzie wyglądać ładnie, zupełnie się nie sprawdzi – nawet najmniejszy model. Tego rodzaju kształt niejako wymusza to, aby stół został ustawiony na środku. Stąd też najlepiej postawić na klasyczne rozwiązania w postaci stołów prostokątnych bądź kwadratowych. Te bez problemu można w razie potrzeby dosunąć całkowicie do ściany. Będą idealne zarówno jako dodatkowy blat roboczy, jak i miejsce do spożywania wspólnych posiłków.

Minimalne wymiary

Choć każdy metr kwadratowy w ciasnych pomieszczeniach jest na wagę złota, nie da się ukryć, że wielkość stołu ma również wpływ na wygodę jego użytkowania. Najlepiej wybrać modele mające co najmniej 80 × 80 cm bądź 100 × 60 cm. Stół o takich wymiarach bez problemu pomieści dwie osoby. Warto jednak zwrócić uwagę na jego konstrukcję. Istnieje bowiem wiele stołów z opcją rozkładania blatu. Takie rozwiązanie wpływa na jego funkcjonalność i sprawia, że w razie potrzeby będziemy mogli ugościć przy nim więcej osób w trakcie posiłku. Na co dzień jednak pozostanie niewielkim i kompaktowym meblem, dopasowanym do niewielkiego metrażu pomieszczenia. Prostokątne, rozkładane stoły można znaleźć między innymi w ofercie firmy Maximus Meble, której siedziba oraz salon meblowy znajduje się w Karsinie.

Odpowiednia aranżacja

Ostatnia kwestia to dopasowanie wyglądu stołu do stylu, w jakim została urządzona kuchnia. To bowiem jeden z ważniejszych mebli w kuchni, który powinien zgrywać się z resztą wyposażenia i tworzyć z nią spójną całość. We wnętrzu prowansalskim dobrze będzie wyglądać biały model, z kolei w nowoczesnej na przykład ze szklanym blatem. Niemniej jednak najbardziej uniwersalne i ponadczasowe są stoły wykonane z drewna. Mnogość możliwości wybarwienia materiału sprawia, że będzie on dobrze wyglądać w każdej kuchni. Warto przy tym mieć na uwadze, że w niewielkich pomieszczeniach lepiej stawiać na jasne meble, które optycznie je powiększą oraz sprawią, że stanie się lekkie w odbiorze wizualnym.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz