Artykuł sponsorowany

Gdzie kupować smaczne i zdrowe pieczywo?

Gdzie kupować smaczne i zdrowe pieczywo?
W dzisiejszych czasach pieczywo jest demonizowane przez dietetyków, jednak nawet to wytworzone z jasnej mąki może być zdrowe. Ważne jest, aby kupować w zaufanym miejscu. Wiele zakładów produkcyjnych zajmuje się wypiekaniem chlebów, bułek i ciast przepełnionych dodatkami chemicznymi, które mają poprawiać smak i trwałość. Na co zwracać uwagę podczas zakupu, aby mieć pewność, że wyroby będą nie tylko smaczne, ale także i zdrowe?

Jakie pieczywo wybierać?

Wybierając pieczywo, wiele osób zwraca uwagę na jego wygląd. Powszechnie uważa się, że to, co zawiera wiele ziaren i jest wypiekane z ciemnej mąki, będzie zdrowe. Natomiast pieczywo białe uznaje się za to, którego lepiej unikać. Niestety, w praktyce nie jest to takie łatwe. W sklepach można znaleźć wiele rodzajów pieczywa, które mimo wieloziarnistego składu, a nawet napisów „fit” lub „eko”, będzie miało wiele dodatków chemicznych. Kupując pieczywo w sklepach i marketach, należy zwracać uwagę na jego skład. Jeśli zawiera sztuczne dodatki, takie jak konserwanty i polepszacze smaku, lepiej omijać je szerokim łukiem. Nawet pszenne pieczywo z dobrego źródła jest lepsze niż razowe z masowej produkcji.

Czy słodycze mogą być zdrowe?

To samo dotyczy również słodkich wypieków, takich jak różnego rodzaju ciastka, ciasta, pączki i drożdżówki. Zjadanie od czasu d czasu słodyczy tego typu nie będzie szkodliwe dla zdrowia, jeśli będą one zawierały naturalny skład. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, większość wypieków pochodziła z małych piekarni i były one wytwarzane według rodzinnych, tradycyjnych receptur. Nie było w nich szkodliwych dodatków, które w teorii mają poprawiać jakość ciasta (smak, zapach, trwałość oraz konsystencję), a w praktyce mogą negatywnie wpływać na organizm człowieka, a nawet mieć właściwości kancerogenne.

Gdzie kupować?

W dzisiejszych czasach najlepiej korzystać z oferty rzetelnych piekarni, które stawiają nie na ilość produktów, a ich jakość. Przykładem może być Piekarnia Grabowski, która punkty sprzedaży posiada na terenie województwa opolskiego, między innymi w miejscowości Otmice. W dobrej piekarni można znaleźć nie tylko tradycyjne składy, ale też szeroki wybór produktów.

Pieczywo to produkt, który większość osób spożywa codziennie, często w bardzo dużych ilościach. Wobec tego zakup chleba i bułek dobrej jakości jest bardzo ważny, gdyż pożywienie ma największy wpływ na zdrowie człowieka. Lepiej unikać wyrobów piekarniczych pochodzących z masowej produkcji, gdyż jak można zauważyć na opakowaniu – ich skład często zajmuje większą część etykiety i znajdzie się w nim cała tablica Mendelejewa. Tradycyjne prywatne piekarnie to bezpieczne miejsce do zakupu pieczywa i wyrobów cukierniczych.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz