Artykuł sponsorowany

Emmet: jak prawidłowo ostrzyć noże?

Emmet: jak prawidłowo ostrzyć noże?

Wykonywanie czynności kuchennych przy pomocy ostrego noża to sama przyjemność. Niestety, długotrwała eksploatacja ostrza powoduje jego stępienie. Aby przywrócić fabryczny stan narzędzia, warto skorzystać z usług specjalisty, który naostrzy nóż przy użyciu specjalnej ostrzałki. Nie trać czasu na samodzielne ostrzenie przy pomocy osełki – skorzystaj z pomocy eksperta z Emmet.

Ostrzenie noży – kąty nachylenia

Duże noże ogólnego użytku mogą być stosowane zarówno do rąbania drewna, jak i cięcia twardych materiałów. Specjalista z Emmet podkreśla, że im nóż jest ostrzejszy, tym większe ryzyko wyszczerbienia lub zawinięcia ostrza. Jeżeli krawędź tnąca ulegnie stępieniu, nie warto podejmować samodzielnych prób ostrzenia. Przywrócenie pierwotnych właściwości noża wymaga doświadczenia i wprawy. Większość specjalistów radzi, aby ostrzenie odbywało się przy 40-stopniowym nachyleniu, co pozwala zachować kompromis między zdolnością do cięcia a wytrzymałością ostrza. W przypadku noży, które nie są wykorzystywane do obróbki twardych materiałów stosuje się 30-stopniowe nachylenie. W przypadku 60-stopniowego kąta nachylenia uzyskamy natomiast bardzo dużą wytrzymałość narzędzia, ale jednocześnie utracimy pożądane właściwości tnące.

Ostrzałki do noży – jaką zastosować?

W pracowniach rzemieślniczych stosuje się dwa typy ostrzałek – w kształcie V (wykonane z ceramiki) oraz płaskie kamienie. O ile te pierwsze mogą być użytkowane nawet przez nowicjuszy, o tyle kamienie wymagają pewnej ręki i doświadczenia. Specjalista z Emmet wskazuje, że w pierwszej kolejności ostrzy się jedną krawędź powierzchni tnącej aż do uzyskania „wywinięcia” ostrza, a następnie redukuje zadzior przez ostrzenie noża z drugiej strony. Czynność wymaga kilkukrotnego powtórzenia. Aby sprawdzić, czy nóż został naostrzony zgodnie z oczekiwaniami wykonuje się testy, np. naciskanie ostrza na nachyloną prostopadle kartkę papieru. Korzystając z usług zakładu Emmet możesz mieć pewność, że ostrze będzie odpowiednio obrobione i przygotowane do dalszej pracy.

Opracowanie:
Łódź, Narutowicza 72
tel. 604 072 158
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz