Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść polskie jabłka? Poradnik

Dlaczego warto jeść polskie jabłka? Poradnik

Zdrowe polskie jabłka są dostępne właściwie przez cały rok. Znajdziemy je w dobrych sklepach z owocami i warzywami nawet w środku zimy. Dlaczego warto je jeść? Jakie płyną korzyści ze spożycia polskich jabłek? Po jakie jeszcze owoce możemy spokojnie sięgać zimą? Odpowiedzi na te pytania poznacie, czytając ten krótki artykuł. Podpowiadamy, jak poprawić zdrowie i wygląd, jedząc jabłka.

Smaczne przez cały rok

Największą zaletą jabłek jest na pewno to, że są owocami dostępnymi właściwie przez cały rok. To dlatego sięgamy po nie tak chętnie. Odpowiednio przechowywane jabłka mogą przetrwać wiele miesięcy od zerwania do zjedzenia, nie tracąc przy tym swoich wyjątkowych walorów smakowych. Co również bardzo istotne – jabłka występują w Polsce w bardzo wielu odmianach. Coś dla siebie znajdzie zatem miłośnik owoców słodkich i kwaskowych, delikatnych lub twardych i soczystych. Warto podczas zakupów zwracać uwagę na to, skąd pochodzą nasze jabłka i upewniać się, czy sprzedawca zaopatruje się w dobrej, lokalnej hurtowni, takiej jak Fresh Fruits Dominik Dobrosz.

Jabłka korzystnie wpływają na nasze zdrowie!

Jabłka mają bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Jedną z nich jest skuteczna walka z cholesterolem – jedząc dwa duże jabłka dziennie, zmniejszamy ilość cholesterolu i tym samym znacznie obniżamy ryzyko zawału. Wynika to z tego, że jabłka zawierają pektyny, które powstrzymują wchłanianie złego cholesterolu. Pektyny sprawiają, że wątroba jest zmuszona pobierać cholesterol z krwi, a przeciwutleniacze zawarte w tych owocach zapobiegają zakrzepom. Jednak właściwości zwalczające zły cholesterol to nie wszystko. Jabłka mogą też nam pomóc w zachowaniu młodości na dłużej. Wynika to z dużej zawartości antyoksydantów, które przedłużają życie komórek naszego ciała. Najbardziej znane antyoksydanty to przede wszystkim witamina A i C, polifenole, a także minerały, takie jak cynk i selen – wszystkie te mikroskładniki występują w jabłkach, często w naprawdę imponujących ilościach. O tym, by włączyć jabłka do codziennej diety, powinny też pomyśleć osoby, które chcą stracić na wadze. Jabłka są niskokaloryczne i poprawiają proces trawienia. Poza tym powstrzymują nasz apetyt – dlatego, kiedy zjemy jabłko, nie będą nas już kusić niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski. Ponadto warto pamiętać o tym, że jabłka wspierają naszą odporność – wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C oraz cynku i innych mikroelementów pozwalających na prawidłowy rozwój białych krwinek.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz