Artykuł sponsorowany

Pomorski Zakład Sortowania i Pakowania Jaj MIOTK: Dlaczego warto jeść jajka?

Pomorski Zakład Sortowania i Pakowania Jaj MIOTK: Dlaczego warto jeść jajka?

Choć jeszcze kilka lat temu pojawiały się informacje odnośnie szkodliwości jajek, dziś większość ekspertów jest zgodna: są zdrowe i warto je spożywać. Za zmianę tego stanowiska odpowiada m.in. zwiększenie zawartości witaminy D, mniej kalorii, a także mniej cholesterolu w jajkach, które kury znoszą obecnie. Dlaczego warto włączyć je do swojego menu i jakie korzyści wiążą się z ich spożywaniem? Dowiemy się tego od specjalisty z Pomorskiego Zakładu Sortowania i Pakowania Jaj MIOTK.

Duża ilość drogocennych składników odżywczych

Jajka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę A, D, K, E, B9 oraz B12, a także fosfor, potas, cynk, magnez i jod. Warto wspomnieć także o zawartości żelaza, które zapobiega anemii. Samo żółto zawiera go około 2,73 mg (dzienna norma to od 10 do 20 mg), dzięki czemu możemy szybko uzupełnić niedobory, chroniąc się przed niedokrwistością.

Poprawiają pamięć

Cholina zawarta w jajku to także jeden z ważniejszych budulców przyczyniających się do wzrostu neuronów oraz komórek klejowych. Wpływa ona m.in. na poprawę procesu zapamiętywania, przepływu informacji, a także odtwarzania już zapamiętanych danych. Cholina jest szczególnie istotna w okresie ciąży na etapie kształtowania się mózgu dziecka, dlatego kobiety powinny wówczas włączyć jajka do swojej diety.

Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca

Kolejną korzyścią z jedzenia jajek jest zmniejszenie ryzyka chorób wieńcowych, w tym zawałów oraz udarów. Również ma to związek z zawartością choliny, która ma największe znaczenie dla rozkładania aminokwasu określanego jako homocysteina, w największej ilości obecnego w czerwonym mięsie. Niestety aminokwas ten przyczynia się do uszkadzania ścianek naczyń krwionośnych, co w długim okresie czasu może doprowadzić do niebezpiecznych chorób, przed czym chronią właśnie jajka.

Zapobiegają zaćmie

Zaćma, inaczej katarakta, to choroba polegająca na zmętnieniu soczewki oka. Zwykle objawia się w późniejszym wieku i skutkuje m.in. pogorszeniem ostrości widzenia. Przed jej rozwojem chroni m.in. składnik zwany luteiną, który chroni soczewkę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Jajka są znakomitym źródłem luteiny obok jarmużu, kapusty, szpinaku, szczypiorku, brokułów i dyni. Zawierają ją też owoce takie jak jagody oraz maliny, przy czym należy pamiętać, że luteina rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego jajka są jej zdecydowanie najlepiej przyswajalnym źródłem.

Ile jajek można spożywać dziennie?

Według wielu ekspertów tak naprawdę nie ma limitów, choć optymalnie będzie to od dwóch do trzech sztuk dziennie, w zależności od własnych preferencji, przy czym najlepiej, aby były to jaja jak najwyższej jakości. Sprzedażą jaj zajmuje się Pomorski Zakład Sortowania i Pakowania Jaj MIOTK.

Najlepsze jaja

Pomorski Zakład Sortowania i Pakowania Jaj MIOTK specjalizuje się w produkcji i dostawie świeżych jaj. Zakład zajmuje się produkcją i sprzedażą jaj kurzych, oferując jaja ściółkowe oraz od kur z wolnego wybiegu o klasie jakości A. Produkty kierowane są do klientów indywidualnych, punktów sprzedaży detalicznej oraz lokali gastronomicznych. Jaja pakowane są w wytłaczanki po 6, 10, 15, 20 i 30 sztuk, a także dostępne są w różnych klasach wagowych: S, M, L oraz XL. Firma oferuje również jaja przepiórcze w klasie jakości A, pakowane po 16 sztuk.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz