Artykuł sponsorowany

Czym są odpady kuchenne i jak je utylizować?

Czym są odpady kuchenne i jak je utylizować?
Odpady kuchenne są bardzo często problematyczne w sortowaniu dla podmiotów, które generują je w znacznych ilościach. Ulegające biodegradacji produkty spożywcze powinno się w sposób właściwy zutylizować, czego wielu wytwórców nie robi. Istnieje jednak dla nich rozwiązanie, jakim jest skorzystanie ze specjalistycznego zakładu utylizacji odpadów kuchennych. Co konkretnie się do nich zalicza?

Co zalicza się do odpadów kuchennych?

Praktycznie każdy z nas codziennie wyrzuca różnego rodzaju produkty spożywcze do śmietnika. Powodów takiego działania jest wiele. Są to m.in. nieprzydatne i niejadalne części owoców i warzyw. Zaliczają się do nich skorupki od jajek, skórki owocowe czy obierki ziemniaków. Do utylizacji przeznaczamy też fusy po kawie czy herbacie i resztki żywności. To właśnie te produkty klasyfikuje się jako odpady kuchenne. Każdego dnia generują je osoby prywatne w swoich domach i mieszkaniach, ale największymi wytwórcami są firmy działające w branży gastronomicznej.

To przede wszystkim restauracje, sklepy spożywcze sprzedające żywność, stołówki czy punkty zbiorowego żywienia. Do miejsc o największym wskaźniku generowania odpadów kuchennych zaliczają się też hotele i pensjonaty, które oferują swoim gościom możliwość wyżywienia. Dla takich firm przedsiębiorstwo Ecomplex Kielce przygotowało specjalną ofertę w zakresie odbioru wymienionych wcześniej odpadów. Specjaliści są w stanie zająć się sporą ilością przeterminowanej żywności i biodegradowalnych odpadów kuchennych. W jaki sposób się je utylizuje?

Jak wygląda usługa utylizacji odpadów kuchennych?

Odpady kuchenne i ogólnie określane jako spożywcze można w sposób komfortowy zutylizować dzięki nawiązaniu współpracy z zakładem wykonującym tego typu usługi. Głównymi czynnościami w tym zakresie są: odbiór odpadów oraz ich unieszkodliwienie. Sprawdzona firma zajmująca się takimi działaniami zjawi się w wybranych dniach u klienta, zabierając wszelkie wygenerowane przez niego biodegradowalne odpady spożywcze. Współpraca obejmuje też dostarczanie specjalnych opakowań na tego typu śmieci.

Następnie odpady są transportowane do miejsca ich odpowiedniej utylizacji. Proces potwierdzony zostaje stosowną dokumentacją, którą otrzymuje klient. Jest to więc dla niego rozwiązanie bezpieczne i wygodne. Utylizacja odpadów kuchennych nie jest zatem trudna. Należy przy tym pamiętać, że niełatwo ją jednak wykonać we własnym zakresie. Sprawna współpraca z firmą zajmującą się zarządzaniem odpadami jest w tym wypadku kluczowa i daje możliwość pozbycia się niechcianych odpadów podlegających biodegradacji.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz