Artykuł sponsorowany

Czy warto jeść kasze?

Czy warto jeść kasze?

Kasze pod różnymi postaciami to bogactwo witamin i minerałów, włączając je do swojej diety, możesz liczyć na pyszne, zdrowe posiłki. Coraz więcej osób zastępuje nimi ziemniaki oraz biały ryż, które są źródłem pustych węglowodanów. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kasz, począwszy od kaszy manny po gryczaną. W tym artykule dowiesz się, jakie kasze są najzdrowsze oraz na jakie musisz uważać.

Dlaczego warto jeść kasze?

Kasze powinny być podstawą diety każdego człowieka, oczywiście poza mięsem oraz warzywami. Zastępując nimi ziemniaki, możesz liczyć na źródło pełnowartościowych węglowodanów oraz składników mineralnych. W zależności od przygotowywanego posiłku, do wyboru jest kilka rodzajów kasz, wśród których znajdziesz:

  • Kaszę gryczaną - idealna do dań obiadowych, sałatek oraz dań na słono. Najzdrowsza jest kasza gryczana biała niepalona. W sklepie bardzo często można spotkać kasze prażone, jednak są one zdecydowanie mniej zdrowe oraz zawierają mniej składników odżywczych.
  • Kaszę jaglaną - idealna zarówno do mięs, jak i deserów. Dzięki niej przygotujesz zarówno pyszne puddingi, jak i Brownie. Zalecana jest każdemu, jedyną grupą osób, która nie powinna spożywać jej zbyt często, jest ta z towarzyszącymi chorobami tarczycy.
  • Kasze burglur - ta kasza otrzymywana jest z ziaren pszenicy. Możesz przygotować z niej sałatkę, jak i dodać do obiadu zamiast ziemniaków.
  • Kasze manna - jest to najczęściej wykorzystywana kaszka w żywieniu dzieci, jej zaletą jest lekkostrawność oraz bogactwo witamim
  • Kasze orkiszową - orkisz jest zaliczany do zbóż zdrowszych od pszenicy. Kasz orkiszowa jest uniwersalna, zatem przygotujesz z nią różnego rodzaju dania.

Poza wyżej wspomnianymi możesz spotkać kasze jęczmienną oraz Quinna (komosa ryżowa).

Kasze są cenionym źródłem błonnika w diecie. Jak wiadomo, błonnik pomaga w zachowaniu odpowiedniej przemiany materii oraz utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Ponadto kasze nie są oczyszczane  z zewnętrznych łusek, w przeciwieństwie do mąk, co czyni je pełnowartościowymi. Kolejną zaletą spożywania kasz jest ich łatwa dostępność oraz cena.

Gdzie kupić wysokiej jakości kasze?

Z powyższego akapitu mogłeś dowiedzieć się o korzyściach wynikających ze spożywania kasz. Jednak równie istotną rolę odgrywa odpowiedni producent kasz. Warto zakupić takie produkty, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Jedną z godnych polecenia firm, która specjalizuje się w konfekcjonowaniu kasz, jest Edo Sp. z o.o. Spółka działa na rynku już od 20 lat. W  ich ofercie znajdziesz głównie produkty spożywcze sypkie, w tym wspomniane kasze. Warto zaznaczyć, że firma zajmuje się również transportem zamówionego towaru!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz