-
Jak kupować drób?
Zwróć uwagę, czy mięso jest sprężyste i ma różowy kolor. Poza tym warto sprawdzić atesty i certyfikaty. Mięso wysokiej jakości posiada oznakowanie Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.
-
Jak wędzić drób?
Aby drób wędzony był smaczny, najpierw przygotowujemy marynatę i solankę. Do zimnej solanki wlewamy marynatę, dokładnie mieszamy i zalewamy kurczaka. Wkładamy drób do lodówki na około 2 dni. Po wyciągnięciu płuczemy kurczaka pod bieżącą wodą i suszymy przez około 2 godziny. Następnie wkładamy do wędzarni i wędzimy przez około 3 godziny. Pierwszą godzinę wędzimy w wyższej temperaturze z ogniem bez dymu.
-
Kaczka to drób czy dziczyzna?
Rozróżniamy kaczki udomowione i kaczki dzikie (krzyżówki), które są zaliczane do dziczyzny. W sensie kulinarnym zarówno kaczka hodowlana, jak i kaczka dzika to drób.
- Pokaż więcej