-
-
- Filtruj:
-
Lokalizacje
-
Kategorie
-
Jak kupować drób?
Zwróć uwagę, czy mięso jest sprężyste i ma różowy kolor. Poza tym warto sprawdzić atesty i certyfikaty. Mięso wysokiej jakości posiada oznakowanie Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.
-
Jak wędzić drób?
Aby drób wędzony był smaczny, najpierw przygotowujemy marynatę i solankę. Do zimnej solanki wlewamy marynatę, dokładnie mieszamy i zalewamy kurczaka. Wkładamy drób do lodówki na około 2 dni. Po wyciągnięciu płuczemy kurczaka pod bieżącą wodą i suszymy przez około 2 godziny. Następnie wkładamy do wędzarni i wędzimy przez około 3 godziny. Pierwszą godzinę wędzimy w wyższej temperaturze z ogniem bez dymu.
-
Kaczka to drób czy dziczyzna?
Rozróżniamy kaczki udomowione i kaczki dzikie (krzyżówki), które są zaliczane do dziczyzny. W sensie kulinarnym zarówno kaczka hodowlana, jak i kaczka dzika to drób.
- Pokaż więcej
drób - znajdź w okolicy:
- Łódź,
- Warszawa,
- Kraków,
- Lublin,
- Olsztyn,
- Wrocław,
- Sidzina,
- Gdańsk,
- Poznań,
- Szczecin,
- Zgierz,
- Bydgoszcz,
- Gliwice,
- Gdynia,
- Kielce,
- Siedlce,
- Parczew,
- Gorzów Wielkopolski,
- Ostrowiec Świętokrzyski,
- Toruń,
- Tuczna,
- Marki,
- Działdowo,
- Ostrołęka