Istnieje głębokie przekonanie w społeczeństwie, że najzdrowsze są jaja wiejskie, czyli pochodzące bezpośrednio od kur rolnika. Tymczasem spawa wygląda nieco inaczej. Jeśli kura może zjeść wszystko i...
Według danych statystycznych każdy Polak spożywa rocznie około 160 jaj. Analizy ekonomiczne dotyczące przetwórstwa spożywczego i rolnictwa, potwierdzają zaś, że wskaźnik ten stale rośnie. Jest to...
Poszukujesz wysokiej jakości paszy białkowej dla bydła lub świń, a jednocześnie chcesz ograniczyć koszty produkcji? Warto zainteresować się śrutą rzepakową – polską, pełnowartościową alternatywą dla...
Jaja to jeden z niezwykle uniwersalnych produktów spożywczych. Można przygotowywać je na wiele sposobów, a także stosować do wypieków. Jeszcze nie tak dawno lekarze ostrzegali jednak przed szkodliwym...
Praktyczne porady związane z przechowywaniem drobiu mogą przydać się każdemu – niezależnie od tego, czy prowadzimy sklep mięsny, czy też kupujemy je na własny użytek. To bardzo istotne, ponieważ...
Hodowla drobiu to niezwykle odpowiedzialne zadanie, które wymaga zastosowania wielu nowoczesnych urządzeń, w tym również ułatwiających wylęganie jaj ptakom. W tym celu wykorzystywane są m.in....
Fermy drobiu to bardzo dobry biznes, który z roku na rok staje się coraz bardziej niezależny od pracy ludzkich rąk. Nakłady robocizny możemy ograniczyć do minimum dzięki rozwojowi technologii i...
Każdy hodowca bydła powinien dokładnie dobrać dla swojej zwierzyny paszę. Ma ona ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju stada, a także dla jego jakości gatunkowej. To dlatego nowoczesne metody...
Większość ludzi wykorzystuje do codziennych potraw mięso drobiowe. Korzystając z jego doskonałych wartości odżywczych, sporządzić można zdrowe i smaczne posiłki, dlatego jest tak pożądane. Warto...
Większość z nas zajada się mięsem na co dzień. Nie wszyscy jednak jesteśmy świadomi roli, jaką żywność ta odgrywa w naszej diecie. Choć mięso jest źródłem niezdrowego, szkodzącego nam tłuszczu...
Nasze domowe zdolności kulinarne są uwarunkowane głównie świetnymi przepisami, dobrze dobranymi przyprawami oraz odpowiednimi składnikami o najlepszej jakości. Pasjonaci domowego gotowania i...
Bioasekuracja należy do tak zwanej profilaktyki nieswoistej. Obejmuje wiele praktyk oraz różnego rodzaju procedur, które mają na celu zapobieganie lub też ograniczenie wystawienia stada drobiu na...
Na dużych farmach drobiu często dochodzi do różnego rodzaju zachorowań wśród zwierząt. Mogą to być choroby o różnym podłożu – wirusowym, bakteryjnym albo nawet pasożytniczym. Wiele schorzeń drobiu...
Odpowiednio dobrana pasza dla zwierząt gwarantuje im zdrowie i zapewnia właściwy rozwój. Pożywienie ma ogromne znaczenie – podobnie jak ludzie również zwierzęta hodowlane bez zdrowej diety nie mogą...
Mięso drobiowe słynie nie tylko z dobrego smaku, ale też z wyjątkowych wartości odżywczych, stanowiąc nieodłączny składnik wielu diet prozdrowotnych.Witaminy i minerałyDrób to swoiste źródło witamin...
Zwiększ popularność swojej oferty i docieraj do nowych klientów