Znaczenie projektu technologicznego w gastronomii
W wielu branżach projekt technologii to bardzo istotny element przygotowania do wdrożenia działań. Szczególnie duże znaczenie ma w gastronomii, gdzie właściwie zaprojektowany układ funkcjonalny i ciągi technologiczne oraz drogi „czyste” i „brudne” bezpośrednio wpływają na ergonomię pracy i w ogóle na możliwość wdrożenia zakładanych procesów technologicznych. Dlatego ten właśnie dokument powinien być pierwszym, jaki uzyska inwestor chcący otworzyć lokal gastronomiczny.
Przepisy wymagane przy projektowaniu technologii
To od projektu technologicznego powinno zaczynać się projektowanie lokalu gastronomicznego i to właśnie on musi stanowić wytyczne dla późniejszych projektów branżowych, czy projektu wystroju wnętrza. Jeśli jest wykonany profesjonalnie, przez biuro projektowe, zajmujące się także doradztwem technicznym, projekt technologii przyniesie konkretne korzyści w czasie późniejszej działalności danego lokalu. Względne usytuowanie i układ pomieszczeń, jeśli będzie zaprojektowany zgodnie z przepisami sanitarno-higienicznymi, przepisami bezpieczeństwa żywności i przepisami technicznymi, z pewnością wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie lokalu. Przepisy jednoznacznie mówią, kiedy projekt technologiczny jest wymagany, ale nie odnoszą się do kwestii kto może być autorem projektu technologicznego. Niektóre stacje sanitarno-epidemiologiczne (SANEPID) przyjmują projekty narysowane odręcznie przez inwestora, co przy braku odpowiedniej wiedzy technicznej może skutkować nieprawidłowościami, w późniejszym funkcjonowaniu lokalu.