Materiał Partnera

Zastosowanie folii termokurczliwej w przemyśle spożywczym

Zastosowanie folii termokurczliwej w przemyśle spożywczym

Folia termokurczliwa ułatwia nam codzienne życie, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy. To dzięki specyficznemu pakowaniu zgrzewek butelek czy puszek możemy z łatwością przetransportować je, nie martwiąc się o uszkodzenie towaru. W branży spożywczej folia termokurczliwa odnalazła wiele zastosowań – zobacz jakich. Sprawdź też, do czego jeszcze stosuje się ją w przemyśle.

Czym jest folia termokurczliwa?

Folia termokurczliwa to popularny rodzaj folii polietylenowej. Wytwarzana jest z polietylenu o niskiej gęstości – LDPE. Stosowana głównie do pakowania zbiorczego produktów. Ze względu na właściwości polietylenu, z jakiego została wykonana, folia ta jest obojętna fizjologicznie, więc doskonale nadaje się do pakowania żywności. Do najczęściej wymienianych zalet tych opakowań foliowych zaliczyć możemy:

  • ochronę towaru przed kurzem i wilgocią,
  • zabezpieczanie produktów przed uszkodzeniami mechanicznymi,
  • pakowanie w zgrzewki o odpowiedniej wielkości (puszki,słoiki,butelki) do dalszego transportu

Producenci folii termokurczliwej, tacy jak firma KaGenFol zazwyczaj oferują ten produkt w trzech wariantach: rękawów foliowych o szerokości od 30cm do 120cm, półrękawów o szerokości od 15cm do 120cm, taśm o szerokości od 30cm do 120cm, gdzie wymiary zależą od indywidualnych preferencji klienta.

Pakowanie w folię termokurczliwą

Proces pakowania produktów w folie termokurczliwą polega na opakowaniu folią termokurczliwą produktu, a następnie jej obkurczenie na danym produkcie. Cały proces może zostać wykonany przy zastosowaniu dwóch metod: ręcznej i automatycznej. Proces pakowania  maszynowego w folię termokurczliwą można podzielić na dwa podstawowe etapy: zgrzewanie i obkurczanie.

Maszyna do pakowania w folię termokurczliwą wyposażona jest w zgrzewarkę, której temperatura wynosi przeciętnie 170-190°C. Zgrzewarki ręczne, dzięki regulacji opartej na zmianach natężenia prądu, umożliwiają dopasowanie temperatury zgrzewania do danego materiału, niezbędna jest tu jednak precyzja i doświadczenie, by uzyskać trwały zgrzew. Obkurczanie ręczne natomiast jest wykonywane np. opalarką do okien  Z tego względu coraz częściej stosuje się automatyczne maszyny pakujące w folię termokurczliwą tak zwane tunele.

Gdy folia zostanie już zgrzana, kolejnym etapem jest jej obkurczenie. Przeprowadza się je za pomocą gorącego powietrza. Długość tego procesu  jest  zależna od grubości folii oraz czasu i temperatury obkurczania. Fala gorącego powietrza powoduje skurczenie się folii i jej zaciśnięcie na produkcie.

Zastosowanie folii termokurczliwej

Folia termokurczliwa odnalazła szerokie zastosowanie w branży spożywczej. Powszechnie stosowana do pakowania zbiorczego w zgrzewki produktów w słoikach, puszkach, butelkach co dobrze zabezpiecza podczas transportu.

Choć najwięcej zastosowań znalazła folia termokurczliwa w przemyśle spożywczym, jednak w innych gałęziach przemysłu również jest szeroko stosowana np. do pakowania zniczy, paneli podłogowych i innych

Folia termokurczliwa ma bardzo duże zastosowanie w wielu zakładach produkcyjnych.

Opracowanie:
Kraków, Grochowa 8
tel. 12 653 22 08
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz