Zalety ekologicznej żywności
Moda na ekologiczny styl życia nie mija. Wręcz przeciwnie, trendy eko zdominowały wiele dziedzin naszego życia. Coraz więcej osób zwraca uwagę na sortowanie odpadów, wspiera inicjatywy związane z ochroną środowiska, przesiada się na rowery. Ekologicznie się ubieramy, poruszamy, a także… jemy. Ekologiczna żywność zyskuje coraz więcej zwolenników. Z czego wynika jej rosnąca popularność?
Żywność ekologiczna, czyli jaka?
Na wstępie warto wyjaśnić, na czym polega ‘ekologiczność’ żywności i czym dokładnie tego rodzaju produkty różnią się od konwencjonalnych artykułów żywnościowych. Sekret unikalnych właściwości, a co za tym idzie ogromnej popularności żywności ekologicznej tkwi w sposobie jej produkcji. Rolnictwo ekologiczne podlega zdecydowanie bardziej restrykcyjnym uregulowaniom niż w przypadku produkcji konwencjonalnej. Przede wszystkim ekologiczna uprawa i hodowla wyklucza możliwość stosowania substancji, takich jak sztuczne nawozy, pestycydy czy antybiotyki. Tak pozyskana żywność nie jest przetworzona, w jej składzie nie znajdziemy konserwantów, barwników, spulchniaczy oraz innych ‘polepszaczy’. To właśnie te substancje zawarte w konwencjonalnych artykułach żywnościowych mają negatywny wpływ na organizm człowieka i uznawane są za źródło różnego rodzaju chorób i dolegliwości, m. in. alergii. Zamiast szkodliwych związków, w żywności ekologicznej znaleźć można natomiast bogactwo witamin, mikroelementów, składników odżywczych i mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tak unikalny, a przede wszystkim w pełni naturalny skład ekologicznych produktów żywnościowych sprawia, że ekożywność ma wręcz zbawienny wpływ na ludzki organizm.
Dlaczego warto sięgać po żywność ekologiczną?
Wspomniane już restrykcyjne zasady produkcji ekologicznej żywności decydujące o jej unikatowym składzie sprawiają, że tego rodzaju produkty mają właściwości prozdrowotne. Do głównych zalet ekożywności należy:
- Korzystny wpływ na zdrowie – naturalny skład i bogactwo składników odżywczych sprawia, że zdrowa żywność jest w pełni przyjazna dla zdrowia i wspomaga pracę organizmu, wspierając profilaktykę, a nawet leczenie niektórych chorób, np. miażdżycy,
- Poprawa samopoczucia – zgodnie z zasadą mówiącą o tym, iż w zdrowym ciele – zdrowy duch, żywność ekologiczna wspomaga kondycję psychiczną, sprawiając, że czujemy się lepiej, zyskujemy energię i pozytywne nastawienie.
- Lepszy smak – ekologiczna produkcja żywności w zgodzie z naturą to nie tylko lepszy skład, ale także smak pozyskanych tą metodą produktów.
Nic więc dziwnego, że ekologiczne produkty, takie jak miody, herbaty, przyprawy czy przetwory, które znajdziemy w dobrym sklepach ze zdrową żywnością, np. w sklepie zielarskim ZiołaDar.com.pl, cieszą się tak ogromną popularnością wśród osób, które cenią sobie zdrowy styl życia.