Artykuł sponsorowany

Zakup ryby mrożonej, o co pytać sprzedawcę, aby kupić zdrowe ryby?

Zakup ryby mrożonej, o co pytać sprzedawcę, aby kupić zdrowe ryby?

Ryby są bogatym źródłem składników odżywczych, kwasów tłuszczowych, nieocenionym źródłem białka. Niestety nie dość, że nasza dieta jest uboga w ryby, jemy je zdecydowanie za rzadko, nie do końca wiemy, na co zwrócić uwagę przy zakupie ryb świeżych, bądź mrożonych. Przyjrzyjmy się zatem, jak powinna wyglądać ryba, jak wygląda jej droga od momentu połowu do czasu kiedy trafi do sklepu rybnego?

Wszystkie ryby niewątpliwie są zdrowe i jedzone regularnie poprawią nasz stan zdrowia, chroniąc przed chorobami układu krążenia, miażdżycą, alergią czy nowotworami. Różnice w zawartości składników odżywczych i mikroelementów występują ze względu na miejsce połowu ryb, ich naturalne warunki środowiskowe, w których żyją.

Podział ryb oraz ich podstawowe wartości odżywcze

Ryby dzielimy na:

  • Ryby morskie np. makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, szprot, dorsz, halibut

  • Ryby słodkowodne np. karp, pstrąg, karaś, płoć, lin, sandacz, jesiotr, brzana

Każdą z ww. ryb możemy zaklasyfikować do:

  • ryb tłustych - łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, śledź, węgorz, szprot, sardynka

  • ryb średnio-tłustych: karp, pstrąg, karmazyn, turbot

  • ryb chudych: lin, sola, dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, szczupak, mintaj, kergulena, miruna, panga, płoć, leszcz, płastuga, dorada, flądra 

Co do zasady ryby morskie są zdrowsze od słodkowodnych, ponieważ zawierają więcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Warunkiem jest jednak ich odłów z terenów czystych, nieskażonych, najlepiej z naturalnych terenów łownych, bądź ze sprawdzonych gospodarstw hodowlanych. Ryby należy jeść co najmniej 2-3 razy w tygodniu, warto nawyk ten wyrobić już u maluchów, gdyż można je podawać niemowlętom zdrowym już pod koniec 11 miesiąca życia.

Ryby to naturalne źródło kwasów omega-3 tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które odpowiadają za:

  • profilaktykę chorób serca i układu krążenia,

  • pamięć,

  • wzrok,

  • są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy

  • wzmacnianie układu odpornościowego.

Jakie ryby kupować, czym się kierować przy zakupie ryb mrożonych?

Najlepiej kupić ryby bezpośrednio po złowieniu, jednak mało kto z nas ma taką możliwość. Chcąc kupić zdrowe ryby, szukajmy sprawdzonych firm zajmujących się przetwórstwem ryb. Firmy takie jak, chociażby Solar Zakład Przetwórstwa Spożywczego, oferują nam ryby wyłącznie ze sprawdzonych, dobrze zarządzanych, krajowych gospodarstw rybnych i łowisk. Dbając o najwyższe wartości odżywcze oferowanych produktów, przykładają olbrzymią wagę do odpowiedniego przechowywania ryb i ich przetwórstwa z zachowaniem restrykcyjnych przepisów unijnych.

Chcąc zakupić świeżą rybę, wybieraj ryby o jaskrawych skrzelach, błyszczących, wypukłych oczach, których śluz jest przezroczysty a mięso sprężyste, niezapadające się pod dotykiem. Jeśli chcesz zakupić rybę mrożoną. zwróć uwagę na ilość glazury w mrożonce. Jest ona podawana na każdym opakowaniu ryby kupowanej detalicznie oraz znana w sklepach, które zakupują ryby w opakowaniach hurtowych (ilość glazury podawana jest wraz ze specyfikacją zamówienia). W celach ochronnych przed zepsuciem wystarczy jedynie 5% otoczki z lodu, dlatego należy w miarę możliwości unikać ryb, oferujących „zdrowe ryby” z glazurą powyżej 10%. Nieuczciwi dostawcy dodają do ryb mrożonych związki fosforu, które wiążą wodę. Warto przed zakupem ryby przyjrzeć się jej etykiecie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz