Artykuł sponsorowany

Z czego słynie kuchnia japońska?

Z czego słynie kuchnia japońska?

Kuchnia japońska podbiła serca ludzi na całym świecie. Uchodzi ona za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych zarazem. Nie bez przyczyny średnia długość życia Japończyków jest wyższa niż w krajach europejskich. Tamtejsze danie komponowane są ze świeżych i jak najmniej przetworzonych składników. Zachwycają też niezwykle estetycznym wyglądem. Jakie potrawy nierozerwalnie kojarzą się z Krajem Wschodzącego Słońca?

Sushi

Najbardziej rozpoznawalną japońską potrawą jest sushi. Smakowite rolki powstają z połączenia ryżu, wodorostów, ryb, warzyw i owoców morza. Sushi przygotowywane jest w niezliczonej ilości wersji i wciąż powstają nowe wariacje na jego temat. Do klasycznych rolek możemy zaliczyć nigiri. Można je rozpoznać po tym, że na ręcznie uformowanej porcji ryżu umieszczony jest kawałek surowej ryby, kalmara lub ośmiornicy. Całość dopełnia cieniutka warstwa wasabi.

Dużą popularnością cieszą się też maki i hosomaki –rolki ryżu owinięte w algi wzbogacone o rybę i warzywa (w przypadku tych pierwszych).  Nieco bogatsze wnętrze prezentują futomaki i uramaki. Jak informuje właściciel Hibari Sushi Baru w Szczecinku – klienci cenią sobie również orientalny smak sushi w tempurze. Rolkę otacza się delikatnym ciastem, a następnie smaży na głębokim oleju. Z kolei osoby, które nie przepadają za ryżem, powinny spróbować sashimi –odpowiednio doprawionych plastrów ryb.

Japoński omlet i Soba

Japoński omlet to doskonała propozycja na pożywne śniadanie. Przyrządza się go z bulionu dashi wymieszanego z jajkiem i sosem sojowym. Najlepsze są omlety smażone warstwowo, jednak nie jest to łatwe zadanie dla kulinarnego amatora. Danie to można wykorzystać również do komponowania sushi.

Z kolei Soba to makaron gryczany o specyficznym smaku. Podaje się go zarówno na ciepło, jak i na ziemno. W tej pierwszej wersji występuje w połączeniu z tradycyjnym bulionem dashi, a w drugiej spożywa się go wraz z mieszanką sosów i warzywami.

Zobacz też: Kuchnia japońska – czym się wyróżnia?

Ramen

Zupa, która często gości na stołach Japończyków, to ramen. Jest to rosół z makaronem, lecz w zupełnie innym wydaniu niż znamy go z rodzimej kuchni. Do ramenu dodaje się najróżniejsze składniki, co wpływa na jego smak. Mogą to być np. ryby, owoce morza, mięso wieprzowe, mięso drobiowe, wodorosty, gotowane jajka czy nasiona sezamu. Wywar dopełnia bogactwo orientalnych przypraw.

Wołowina i drób

Japończycy nie stronią od mięs. Choć ich kuchnia zdominowana jest przez ryby, nie brakuje w niej wołowiny i drobiu. Przyrządza się z nich wiele dań głównych. Ważne jest jednak to, by mięsa były najwyższej jakości i zawsze pojawiały się w towarzystwie świeżych warzyw i lekkich sosów. Często są to sosy na bazie cytrusów lub octu ryżowego.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz