Artykuł sponsorowany

Wybór restauracji weselnej – zwróć uwagę na menu!

Wybór restauracji weselnej – zwróć uwagę na menu!

Przy wyborze sali weselnej para młoda bierze pod uwagę dziesiątki czynników, od tych związanych z wielkością danej przestrzeni i jej wyglądem począwszy, po takie szczegóły, jak poziom sanitarny, nagłośnienie i parkingi dla gości. Ważnym elementem przy wyborze restauracji weselnej, jest także menu. W tradycji polskiej, przyjęło się, że zabawom weselnym towarzyszy suto zastawiony stół i to dlatego warto wybierać restauracje, które słyną ze swoich potraw.

Od dań domowych po dania różnych kuchni

Obecnie przy organizacji wesel pary młode bardzo skrupulatnie określają menu. Dzisiaj można wybrać dwie formy podawania dań. Pierwsza z nich, dotyczy serowania przez zespół kelnerski wcześniej ustalonych dań z zakresu przystawek, dań głównych, a następnie przekąsek i deserów. W takimi modelu menu weselnego, większość potraw trafia wprost do gości, na pięknie przystrojonych talerzach. Drugą formą serwowania dań, jest zaś tak zwany szwedzki stół. W Polsce tego typu wesela opierają się jeśli chodzi o jedzenie, o przygotowywanie tac z potrawami, które są przez zaproszone osoby, same komponowane na ich talerzach. W tej opcji najczęściej para młoda, decyduje się na suto zastawione stoły, które wręcz uginają się od przepysznych potraw.

Jakie jednak powinny one być? Warto postawić na ponadczasową i staropolską wersję dań domowych, wśród których nie może zabraknąć wątróbki z cebulą, bigosu domowego, pierogów z mięsem, czy też flaczków wołowych. Podstawą menu, powinny być jednak dania wykwintne. Przykładami są: pstrąg soute z warzywami, pieczenie w sosie, kotlety schabowe, steki z pieczarkami, gulasz węgierski, rolady wołowe po śląsku, devolai’e, pierś grillowana, a także przystawki w formie np. zup: żurku, rosołu z makaronem, czy barszczu z uszkami. Uzupełnieniem jadłospisu weselnego powinny być różnego rodzaju bukiety sałatkowe.

Restauracje z dobrym menu – jak je znaleźć?

Niestety, jeśli chodzi o wesela, obecnie bardzo ciężko znaleźć salę, która sprosta wszystkim oczekiwaniom, a przy tym, która zapewni możliwość zorganizowania zabawy, szybciej niż po roku od zarezerwowania. Warto jednak wiedzieć o tym, że dzisiaj najlepiej wybierać miejsca, które działają zarówno, jako restauracje, jak i jako sale weselne. Wyróżniają się one bowiem swoją bardzo szeroko wykwalifikowaną kadrą kelnerską, a także nowoczesną infrastrukturą. Mowa o ogrzewanych i klimatyzowanych salach, aranżowanych wnętrzarsko przez architektów i dekoratorów, które zapewnią magiczną atmosferę miłości, a także niepowtarzalnej zabawy. Tym wyróżnia się między innymi Restauracja Ogrodowa z Kędzierzyna-Koźla, słynąca z przepysznych dań kuchni polskiej, węgierskiej, europejskiej, czy fushion. To między innymi dzięki zatrudnianiu utalentowanych szefów kuchni, z niemalże artystyczną wizją potraw, miejsce to jest tak chętnie wybierane przy organizowaniu wesel, komunii, czy też bankietów biznesowych.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz