Wszystko, czego nie wiesz o pomelo

Wszystko, czego nie wiesz o pomelo

Pomelo dla wielu osób brzmi egzotycznie. Jeśli nie znasz jeszcze smaku tego niecodziennego owocu, musisz koniecznie spróbować. Nie wiesz, jak wybrać dobry owoc? Zastanawiasz się, jak obrać pomelo i czy w ogóle warto wprowadzić je do diety? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Przedstawiamy wszystkie odpowiedzi na nurtujące pytania. Dowiedz się, czego jeszcze nie wiesz o pomelo.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Jak smakuje pomelo?

Smak polemo nie jest łatwy do określenia. Według niektórych owoc smakuje bardziej słodko niż grejpfrut, a zdaniem innych bardziej cierpko niż pomarańcza. Nie ma w tym jednak zaskakującego, ponieważ grejpfrut powstał właśnie ze skrzyżowania pomelo i chińskiej pomarańczy. Gdy miąższ rozpływa się w ustach, można poczuć przyjemny smak odświeżenia, dlatego z soku z pomelo często przyrządza się mrożoną herbatę.

Jak wybrać dobre pomelo?

Wybór nie powinien być przypadkowy. Zwróć uwagę na ciężar owocu. Im owoc pomelo cięższy, tym więcej zawiera pysznego i aromatycznego soku, co oczywiście oznacza, że będzie lepszy. Zanim więc udasz się do kasy, zważ kilka owoców, i wybierz pomelo o największej wadze.

Jak obrać pomelo?

Obieranie wcale nie jest trudne i przypomina obieranie innych cytrusów typu pomarańcza czy grejpfrut. Do dostania się do soczystego miąższu i pozbycia się skórki potrzebny jest ostry nóż. Natnij skórkę wzdłuż całego owocu, a następnie ściągnij, zaczynając od nasady. Po obraniu należy usunąć niejadalne pestki i białe błonki, które nadają gorzki smak.

Jak jeść pomelo?

Pomelo zwykle spożywa się na surowo. Wiele osób przygotowuje z owoców także przetwory oraz sok. Pomelo świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, nada im świeżości i lekkości. Poza miąższem wykorzystać można aromatyczną skórkę. Pasuje idealnie do deserów i ciast. Możesz wykorzystać ją w zastępstwie skórki cytrynowej i pomarańczowej. Zanim jednak sięgniesz po skórkę, dokładnie wyszoruj owoc pod wodą. Owoce pomelo podobnie jak inne cytrusy są pryskane różnymi chemikaliami.

Ile kalorii ma pomelo?

Pomelo nie jest zbyt kaloryczne, dlatego w szczególności spodoba się osobom, które dbają o linię. W jednej porcji znajduje się jedynie około 70 kalorii. To smaczniejszy wybór niż gorzki grejpfrut. Także przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, więc idealnie wpasuje się w dietę wszystkich, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy.

Jak pomelo rośnie?

Owoce pomelo rosną na drzewkach owocowych, które osiągają największe rozmiary wśród cytrusów. Co ciekawe, owoce pomelo są w dodatku najcięższe i największe pośród wszystkich owoców cytrusowych. Ich średnica może dochodzić nawet do 30 cm. Dojrzewają nawet osiem miesięcy. Poszczególne odmiany różnią się kolorem skórki. Najczęściej spotkać można zielone i czerwone owoce.

Czy pomelo jest zdrowe?

Oczywiście, pomelo jest bardzo zdrowe. Poznaj odpowiedź, jakie właściwości ma pomelo:

  • Wpływa na lepszą odporność – spośród wszystkich owoców cytrusowych to właśnie pomelo ma najwięcej witaminy C, dlatego jeśli nie chcesz chorować, koniecznie wprowadź je do swojej diety.
  • Pomaga schudnąć – pomelo zawiera sporo błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Dodatkowo jedzenie tych smacznych owoców ogranicza wchłanianie skrobi z pożywienia.
  • Wspomaga pracę serca – jeśli zmagasz się z nadciśnieniem, koniecznie sięgnij po pomelo. W owocach znajdziesz bogactwo potasu, więc możesz być spokojny o prawidłowe ciśnienie krwi.
  • Łagodzi dokuczliwy refluks i zgagę – jeśli doskwierają ci problemy trawienne, koniecznie pij sok z pomelo.
  • Może być spożywane przez cukrzyków – jeśli zmagasz się z cukrzycą, bez obaw możesz jeść pomelo. Owoc ten ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywany przez diabetyków.

Przeczytaj, jakie właściwości ma grejpfrut

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży