Artykuł sponsorowany

Włoska kuchnia na wynos i na miejscu

Włoska kuchnia na wynos i na miejscu

Makaron to bardzo ważny składnik codziennego jedzenia nie tylko w Polsce ale i na świecie. Pochodzi podobno z Chin, ale zdecydowanie włoskie dania z makaronem są najbardziej znane. Dania makaronowe ze specjalnymi sosami należą do najczęściej wyszukiwanych przepisów a wiele restauracji ma w swoim menu przynajmniej kilka dań z makaronu, a co dopiero najlepsza makaroniarnia w centralnej Polsce.

Domowe dania z makaronów w najlepszej restauracji

Oryginalne makarony rodem z Włoch należy gotować al dente, czyli „na ząb” – tak, by czuło się go gryząc. Dania obiadowe przygotowane zgodnie z tą zasadą kuchni włoskiej to nie tylko pyszne jedzenie, ale co ważne – nie tak tuczące, jak rozgotowany makaron. Nieco inne są też tradycje kulinarne, gdzie potrawy z makaronem nie stanowią dania głównego, lecz raczej przystawkę. W restauracji włoskiej Raz Dwa Pasta można zamówić zarówno jedzenie włoskie najlepsze na obiad, jak i sałatki o wielu niezrównanych smakach. Chętnie przychodzimy do restauracji na makarony ręcznie robione, gdyż jest to danie sycące i zwykle nie trzeba długo czekać na jego przygotowanie. Szef kuchni, który przygotowuje pyszne włoskie jedzenie może nas zawsze mile zaskoczyć doskonałym sosem bolońskim, carbonara, albo każdym innym z bogatego menu restauracji.


Domowe jedzenie w restauracji

Zgodnie z włoską tradycją w spożywaniu posiłków najważniejsze jest spotkanie. Z rodziną z przyjaciółmi, czy ze znajomymi, zasiadamy przy wspólnym stole i biesiadujemy. Domowy makaron to świetny pretekst do takiego spotkania w knajpie włoskiej. Czy jest to czyjś sukces lub awans, spotkanie po latach, urodziny albo zaręczyny, gotowany albo zapiekany makaron rewelacyjnie uświetni każde przyjęcie. Włoskie dania na wynos i na miejscu pomagają w budowaniu relacji pomiędzy osobami zasiadającymi wspólnie przy jednym stole.

Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz