Właściwości winogron. Dlaczego warto je jeść?

Właściwości winogron. Dlaczego warto je jeść?

Czy wiesz, że winogrona słynęły już w starożytności ze swojego dobroczynnego działania? Stosowano je chętnie na różne dolegliwości – ból brzucha, a także jako panaceum na rany i skaleczenia. Dziś winogrona traktujemy nie jak lek, a jako smaczną przekąskę. Poznaj cenne właściwości tych słodkich owoców i dowiedz się, kto w szczególności powinien wprowadzić je do swojej diety. Ciemne czy jasne – które powinny znaleźć się na talerzu? Odpowiadamy.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Co zawierają winogrona i kto powinien je jeść?

Winogrona to źródło wielu witamin. Dla kogo te pyszne owoce? Właściwie dla wszystkich. Uważać powinni jedynie cukrzycy, ponieważ kiść mimo niskiego indeksu glikemicznego zawiera nawet 5 kostek cukru.

Jeśli chcesz zadbać o odporność, skorzystaj z właściwości winogron i wprowadź je do swojej diety. Owoce te zawierają witaminę C, a także A oraz witaminy z grupy B. Ponadto sprawdzą się na upały, gdy chcesz uzupełnić elektrolity – znajdziesz w nich potas, fosfor, wapń czy magnez.

Po winogrona warto sięgnąć w przypadku anemii, ponieważ zawierają cenne żelazo. To także źródło kwasu foliowego. Winogrona będą dobrym wyborem dla osób z chorobami tarczycy, ponieważ mają w sobie jod.

Jedz winogrona i zapobiegaj:

  • Nowotworom – a to wszystko dzięki flawonoidom, znajdziesz je w pestkach, skórkach i szypułkach winogron. Amerykańscy naukowcy dowiedli, że wyciągi roślinne niszczą komórki rakowe oraz te odpowiedzialne za białaczkę.
  • Chorobom serca – jedzenie winogron sprzyja obniżaniu ciśnienia krwi. Flawonoidy podwyższają poziom "dobrego" cholesterolu HDL, a obniżają poziom LDL. Dzięki temu zwiększasz szansę na uniknięcie miażdżycy, zapobiegasz udarom mózgu i zawałom serca.
  • Cukrzycy – zarówno zielone, jak i czarne winogrona zmniejszają odporność na insulinę, a więc minimalizują ryzyko rozwoju cukrzycy.

Ciemne czy jasne? Które są bardziej wartościowe?

Odmian winogron jest około 5 tysięcy, jednak potocznie dzieli się je według kolorów. Zwykle w sklepach, hurtowniach owoców i na osiedlowych bazarkach możemy spotkać winogrona czarne, fioletowe, czerwone, zielone, a nawet białe.

Po które warto sięgać? Odpowiedź brzmi – po wszystkie, jednak te ciemnofioletowe wyróżnia bogactwo pożądanych flawonoidów. W ciemnych winogronach jest także więcej żelaza oraz resweratrolu. Najwięcej tego składnika znajduje się w skórce. Pomaga on w zrzucaniu zbędnych kilogramów, jednak osoby na diecie powinny zachować ostrożność.

Ile kalorii mają winogrona? W 100 g jest to 66,9 kcal.

winogrona ciemne i jasne

Co zrobić z winogron?

Winogrona warto jeść na surowo, ale można zrobić z nich również przetwory. Sok z winogron wspomaga odporność i zapobiega anemii.

W sklepach znajdziesz także olej z pestek winogron, jednak nie jest on zalecany w nadmiernych ilościach.

Winogrona świetnie smakują samodzielnie jako przekąska, ale klasycznie można potraktować je jako dodatek do mięs, sera czy ciast i deserów.

Jeśli szukasz prostych przepisów, sałatka z winogronami to ciekawy pomysł na przystawkę lub lekką kolację. Wystarczy, że pokrojone winogrona połączysz z serem pleśniowym, rukolą i pestkami słonecznika. Skrop sałatkę octem balsamicznym i przypraw według uznania.

Winogrona znalazły również zastosowanie w branży urodowej. W drogeriach znajdziesz kosmetyki z dodatkiem winogrona, np. kremy są przeznaczone dla skóry przetłuszczającej, ponieważ minimalizują wydzielanie sebum. 

Ponadto możesz wykorzystać właściwości winogron w jeszcze inny sposób i przygotować oczyszczającą, relaksującą kąpiel. Wystarczy, że liście winogron wrzucisz do wanny i zalejesz gorącą wodą. To świetny sposób na odprężenie po stresującym dniu w pracy.  

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży