Artykuł sponsorowany

Właściwości i zastosowanie szalotki od Intermax Export Import

Właściwości i zastosowanie szalotki od Intermax Export Import

Czosnek askaloński, zwany powszechnie szalotką bądź cebuloczosnkiem, to roślina uprawna pochodząca z Bliskiego Wschodu. Uznaje się go za rodzaj cebuli, choć przynależy do podrodziny czosnkowych. Znany jest ze swoich niezwykłych właściwości oraz szerokiego zastosowania. Ma wiele wartości odżywczych niezbędnych w zbilansowanej diecie, dlatego warto się upewnić, że nabywane warzywa pochodzą ze sprawdzonego źródła, takiego jak Intermax Export Import.

Czym się różni szalotka od cebuli?

W odróżnieniu od pozostałych cebul, szalotka jest kształtem trochę bardziej podłużna, czym nieco przypomina ząbki czosnku. Charakteryzuje się bardzo łagodnym smakiem i lekko czosnkowym zapachem, co sprawia, że nie da się jej zastąpić żadnym innym rodzajem cebuli. Czosnek askaloński stanowi źródło witamin A, B, C oraz E i jest bogaty w minerały takie jak fosfor, magnez, żelazo i wapń. Ma liczne wartości odżywcze — węglowodany oraz białka, m.in. glutation, pomagający w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Zawiera także wiele antyoksydantów czy kwercetynę o działaniu przeciwalergicznym i przeciwzapalnym. Ponadto w wydzielanych przez niego olejkach lotnych znajdują się flawonoidy, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W związku z tym szalotkę można zaliczyć do roślin leczniczych o szerokich właściwościach prozdrowotnych.

Serwowanie szalotki – nadaj swoim potrawom wyjątkowości

Szalotkę można podawać zarówno na surowo, jak i po poddaniu jej obróbce termicznej — np. duszeniu, pieczeniu czy gotowaniu. Odradza się natomiast jej smażenie, ponieważ nabiera wówczas nieprzyjemnego, gorzkawego smaku. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka można serwować ją zarówno na słodko w miodzie bądź w formie karmelizowanej, jak i w wersji wytrawnej, zapiekaną w serze z rozmarynem czy marynowaną. Stanowi idealny dodatek do sałatek, sosów czy zup. Zupa-krem z szalotki będzie charakteryzowała się bardziej delikatnym i wyrafinowanym smakiem niż klasyczne wydanie tej potrawy, ponieważ nie będzie mieć tak ostrego, cebulowego aromatu. Czosnek askaloński jest jednym z najważniejszych warzyw wykorzystywanych w kuchni francuskiej, ponieważ nadaje daniom bardziej subtelny smak. Z racji, iż jakość potraw zależy m.in. od jakości składników, warto pozyskiwać je ze sprawdzonych źródeł, takich jak Intermax Export Import.

Szalotka ze względu na swoje właściwości jest produktem, w który warto wzbogacić dietę. Szerokie możliwości jej zastosowania pozwalają na zamienianie zwykłych potraw w wyrafinowane dania. Dobrej jakości warzywa sprawdzą się w każdym menu, dając przyjemność z odkrywania nowych smaków oraz kulinarnych eksperymentów.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz