Wizytówka Polski – restauracje kuchni staropolskiej
Jedną z wizytówek naszego kraju jest przepyszna, zdrowa i bogata w różnego rodzaju dania kuchnia staropolska/polska. Zachwycają się nią turyści z takich państw jak Niemcy, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Szwecja, Dania, Francja, czy też Włochy. To między innymi wysoki współczynnik turystyki zagranicznej powoduje, że w Polsce powstaje wiele ciekawych restauracji tak bardzo związanych z tradycją kulinarną przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Gdzie powstają restauracje kuchni polskiej?
Restauracje kuchni polskiej działają na terenie całego naszego kraju. Bardzo ważne są jednak punkty gastronomiczne, które usytuowane są w dużych miastach odwiedzanych przez wielu turystów z całego świata. Nie wolno również zapomnieć o restauracjach w miejscowościach tranzytowych. Mowa tutaj o miasteczkach, które łączą komunikacyjnie wiele miast i drogowych szlaków turystycznych. Przykładem jest niewielkie miasto Trzcianka, które znajduje się w okolicach Piły. Jego lokalizacja sprzyja przyjmowaniu wielu turystów z Niemiec, którzy podążają do takich miast jak Bydgoszczy i Toruń, oraz Gdańsk. To właśnie w takich miejscach powstają lokale gastronomiczne kuchni polskiej, które zachwycają niepowtarzalnością oferowanych dań. Polecanym miejscem jest między innymi restauracja Amico Renaty Szymańskiej, która zapewnia smaczne dania obiadowe i śniadaniowe, a także usługi cateringowe.
Selekcjonowanie składników
Warto wiedzieć, że mitem jest to, iż kuchnia polska jest tłusta i bardzo kaloryczna. Wręcz przeciwnie, większość dań przygotowywanych według staropolskich oraz domowych przepisów jest bardzo zdrowa – potrawy wyróżniają się bogactwem istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Istotne jest jednak odpowiedniego selekcjonowanie składników. Najlepsze restauracje, bary mleczne, firmy cateringowe, czy jadłodajnie opierają politykę swojej działalności o wykorzystanie naturalnych produktów o wysokiej – sprawdzonej – jakości. Mięsa pochodzą ze sprawdzonych źródeł, warzywa od lokalnych dostawców, a przyprawy od najlepszych sklepów oferujących aromaty z całego świata. Pamiętaj bowiem, że smaczne jedzenie „jak u mamy” to przede wszystkim efekt doboru składników niepochodzących z dużych sieci handlowych.
Dania kuchni polskiej
Kuchnia polska jest rozpoznawalna i kochana na całym świecie dzięki swojej różnorodności. Zagraniczni turyści przyjeżdzający do Polski wiedzą jednak, jakie danie najlepiej skosztować. Często wybierają oni bitki wieprzowe w sosie, pierogi z mięsem, kotlety drobiowe ze szpinakiem, kurczaka w potrawce, barszcz czerwony z makaronem, kapuśniak z kwaszonej kapusty, zupy owocowe, czy też uwielbiane przez większość Polaków schabowe, z młodymi ziemniaczkami oraz bukietem świeżych, soczystych surówek.