Artykuł sponsorowany

Wiosenne restauracyjne propozycje w kuchni polskiej

Wiosenne restauracyjne propozycje w kuchni polskiej

Kuchnia polska jest nie tylko smaczna, ale ma również wiele do zaoferowania pod względem różnorodności i mnogości przepisów. Wiosna to czas nowalijek i to one będę motywem przewodnim przepisów wiosennej kuchni polskiej. Na jakie dania warto wybrać się w tym sezonie do restauracji, gdy najdzie nas ochota na naszą rodzimą kuchnię?

Nowalijki na talerzu

Wiosna to niewątpliwe czas świeżych sezonowych warzyw takich jak szparagi, szczypiorek, pełen wachlarz sałat, rzodkiewek, młodych warzyw typu marchewka i kartofle, ale również owoców np. truskawek, które dają możliwość stworzenia wielu pysznych wariacji na talerzu. Warto sięgnąć po podsmażone warzywa, które cieszą nie tylko żołądek swoją jędrnością, ale również oczy - barwną kolorystyką. Sprawdzą się one w nieco ,,patriotycznej’’ wersji równie dobrze jako dodatek do mięs jak i w formie pysznego półmiska z dodatkiem jajek i plastrów suszonej szynki z sosem tatarskim.

Zupy wiosenne godne polecenia

Myśląc o sezonie wiosennym, nie sposób pominąć kwestii zup. To bardzo popularne polskie danie, ale nie o pomidorowej czy ogórkowej będzie mowa. Jak wyżej wspomniano, maj to pora, w której królują szparagi, więc na pierwszym miejscu listy wiosennych zup uplasuje się z pewnością zupa ze szparagów, a po niej zupa botwinkowa czy popularne dla tej pory chłodniki podawane z grzankami ze złocistymi czerstwego pieczywa. Warto jednak spróbować bardziej niecodziennych propozycji jak np. krem z zielonego groszku i sałaty lub kremu szparagowo- groszkowego z ziołami i mlekiem kokosowym, które znajdziecie w ofercie Restauracji Lew w Żarach.

Sałatki sezonowe

Jak wiadomo, panuje obecnie moda na bycie ,,fit’’ i wiosna jest porą szczególnie adresowaną do osób, które chcą się odżywiać zdrowo i lekko, a zarazem sycąco, bowiem wbrew pozorom sałata to bogate źródło białko. Sałatki wiosenne, których bazą będzie oczywiście świeża sałata i jej gatunki takie jak sałata masłowa, szpinak czy botwinka  sprostają idealnie  oczekiwaniom osób dbających o linię. Restauracja Lew podaje je w wersji  na słodko-ze świeżymi truskawkami z prażonymi pestkami migdałów lub na słono np. z kurczakiem w sezamie w sosie jogurtowo- miodowym. Warto również spróbować sałatki ,,bez sałaty’’ np. z młodych ziemniaków, rzodkiewki i szparagów z sosem ziołowym.

Wiosna na polskim talerzu jest nie tylko smaczna, świeża i lekka, ale jak widać również zaskakująca. Warto wybrać się więc w tym sezonie do restauracji i odkryć jej zachwycające smaki.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz