Artykuł sponsorowany

Wędliny bez konserwantów

Wędliny bez konserwantów

Mięso, kiełbasy oraz wędliny, jakie możemy nabyć w popularnych sklepach sieciowych, często są złej jakości, pełne konserwantów i wzmacniaczy smaku. Nie jest to regułą i oczywiście nawet w takich sklepach można znaleźć lepsze produkty - takie, które wybijają się na tle innych. Jak je jednak znaleźć? Na co zwrócić uwagę podczas czytania składu? Przeczytaj artykuł, a wszystkiego się dowiesz!

Jak wybrać dobrą wędlinę?

Wędlina to produkt poddany rozmaitym rodzajom obróbki. I o ile wysokiej jakości mięso jest raczej ogólnodostępne, to z wędlinami sprawa nie jest już taka prosta. Do wyrobów wędliniarskich dodaje się bowiem różne składniki, które mają polepszyć ich smak oraz przedłużyć termin możliwości spożycia, co niekoniecznie idzie w parze ze zdrową dietą. Na co jednak trzeba zwrócić szczególną uwagę?

Należy unikać wędlin, zawierających sztucznie produkowane dodatki, barwniki, polepszacze smaku i wszelkie sztuczne uzupełniacze. Co znajduje się na liście składników.

Kolejną istotną sprawą jest pochodzenie mięsa, z którego wyprodukowano daną wędlinę. Ta informacja nie jest kluczowa, ale może nam dać ogólny obraz tego, z czym mamy do czynienia. Należy pamiętać, że mięso pochodzące od małych, lokalnych dostawców zawsze będzie lepsze bez nastrzyku niż te sprzedawane przez ogromne przedsiębiorstwa, zajmujące się masową produkcją i konserwowaniem mięsa i zwiększaniem masy.

Jeżeli chodzi o cechy zewnętrzne, naturalna wędlina powinna mieć szarawy kolor do lekko różowego lub ciemno czerwonego w przypadku dziczyzny i wołowiny. Powinna pachnieć dymem, świeżością. Żyłki czy inne naturalne  elementy (często niepożądane przez klientów) wskazują na to, że wędlina nie została zbyt mocno przetworzona i mięso zachowało swój pierwotny kształt.

Gdzie szukać dobrych wędlin?

Jak wyżej wspomniano, wędliny dobrej jakości można znaleźć w różnych sklepach, jednak często trzeba się przy tym nieźle nagimnastykować! Aby mieć pewność, że kupowane produkty rzeczywiście są zdrowe i wysokiej jakości, warto znaleźć sprawdzonego lokalnego producenta, takiego jak FIRMA TOŁŁOCZKO - to masarnia z tradycjami, która już od ponad dwudziestu lat dostarcza swoim klientom we własnych sklepach firmowych to, co najlepsze, najwyższej jakości.

Podczas wyboru odpowiednich wędlin, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Najsmaczniejsze i najzdrowsze będą te, które zostały przygotowane ze zwierząt karmionych własnymi paszami i hodowanych przez regionalnych producentów rolnych.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz