Warzywa i owoce w diecie — dlaczego są tak istotne?

Świeże warzywa i owoce są bardzo istotnym elementem każdej diety, o czym przypominają eksperci na całym świecie. Stanowią uzupełnienie wielu dań i zachwycają swoimi walorami smakowymi. Jednak ich obecność w jadłospisie przynosi przede wszystkim bardzo wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Dlaczego warto zadbać o to, aby warzywa i owoce na stałe zagościły w codziennej diecie? Odpowiedź znajdziecie poniżej. Zapraszamy do dalszej lektury.
Źródło witamin i minerałów
Świeże warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, jakie potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta bogata w warzywa i owoce dostarcza odpowiednią ilość składników odżywczych, na przykład:
- potas,
- błonnik pokarmowy,
- witaminy z grupy A, B, C, D,
- kwas foliowego.
Dobrze zbilansowane, różnorodne posiłki pozwalają utrzymać doskonały stan zdrowia, rezygnując z dodatkowej suplementacji.
Potas odpowiada za prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Błonnik pokarmowy obniża cholesterol i tym samym chroni przed poważnymi chorobami serca, a także usprawnia funkcjonowanie jelit, przeciwdziałając zaparciom. Kwas foliowy produkuje czerwone komórki krwi, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży.
Na szczególną uwagę zasługują warzywa i owoce sezonowe, które obfitują w cenne witaminy, dlatego warto śledzić kalendarz zbiorów i korzystać z oferowanych przez naturę dobrodziejstw.
Mała ilość kalorii
Kolejną korzyścią, jaką niesie dostarczanie wielu warzyw i owoców w diecie, jest ich stosunkowo wysoki współczynnik sytości przy zachowaniu niskiej kaloryczności. Co to oznacza w praktyce? Że warzywa i owoce sprawiają, iż czujemy się najedzeni, natomiast nie zawierają wielu kalorii. To wszystko za sprawą wspomnianego wcześniej błonnika pokarmowego. Jest to szczególnie istotne dla osób zmagających się z nadwagą lub które chcą zrzucić kilka dodatkowych kilogramów.
Zapobieganie chorobom
Warzywa i owoce to doskonałe zabezpieczenie przed wieloma poważnymi chorobami. Pomagają zmniejszyć ryzyko udaru, choroby wieńcowej i innych schorzeń serca. Dodatkowo stanowią ochronę przed cukrzycą typu II, a także obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów m.in.:
- raka jamy ustnej,
- raka przełyku,
- raka żołądka.
Co więcej, wzmacniają kości, układ odpornościowy, a dieta oparta na warzywach i owocach jest lekka, przez co likwiduje uczucie ciężkości i zmęczenia. Dobry nastrój i ogromna dawka energii są gwarantowane, więc chyba nie trzeba nic więcej, by przekonać Was, że warto o nich pamiętać, robiąc zakupy.
Gdzie kupować dobrej jakości warzywa i owoce?
Aby w pełni cieszyć się z dobrodziejstw, jakie przynoszą warzywa i owoce w diecie, należy zadbać o to, aby kupować je ze sprawdzonych źródeł. Lokalny rolnik, czy zaufany warzywniak, jak na przykład Sklep spożywczo-warzywny Ewa Nowacka z Grudziądza, to dobry wybór. Na pewno własna uprawa byłaby jeszcze lepszym rozwiązaniem, niemniej mało kto może pozwolić sobie na tego typu przedsięwzięcia. Z całą pewnością natomiast warto wystrzegać się dużych marketów, które przed długi czas składują warzywa i owoce, przez co ich świeżość może pozostawiać wiele do życzenia.