W jaki sposób otrzymuje się mleko w proszku i jakie posiada właściwości?

Mleko w proszku znane jest już niemal od 200 lat i cieszy się dużą popularnością. Posiada długi termin przydatności do spożycia, a przy tym zachowuje smak i właściwości mleka. Postępujący rozwój przemysłu mleczarskiego pozwala na produkcję rożnych rodzajów sproszkowanego mleka, jak pełne lub odtłuszczone. Mleko w proszku produkowane przez firmę Hoogwegt ma bardzo szerokie zastosowanie i jest dodawane do bardzo wielu produktów spożywczych.
Jak wygląda technologia produkcji mleka w proszku?
W ostatnim czasie obserwuje się ciągły rozwój technologii stosowanych w przemyśle mleczarskim, co pozwala na produkcję wielu rodzajów mleka w proszku, które znajduje swoje zastosowanie do bardzo wielu celów. Najprościej mówiąc, proces produkcji sproszkowanego mleka polega na odparowaniu niemal całej wody (96%) z pasteryzowanego wcześniej surowca, pochodzącego od krów. Taki proces pozwala na utrwalenie mleka, które dzięki temu zachowuje swoje walory zdrowotne i smakowe, a jednocześnie zyskuje możliwość znacznie dłuższego okresu przechowywania, wynoszącego nawet trzy lata, w przeciwieństwie do świeżego mleka.
Do produkcji mleka w proszku stosuje się mleko pasteryzowane, gdyż jest ono pozbawione drobnoustrojów chorobotwórczych i wielu enzymów. Technologia mleczarska składa się z dwóch najważniejszych etapów, czyli:
- procesu odparowania części wody z mleka około 50%, przy zastosowania wyparek próżniowych albo zagęszczenia mleka poprzez osmozę lub ultrafiltrację,
- procesu suszenia mleka metodą walcową (obroty mleka na walcach) lub rozpryskową (w wieżach suszarniczych).
W zależności od tego, jakie właściwości ma posiadać mleko w proszku, do produkcji można używać jako substrat pełnotłusty jak i odtłuszczony surowiec. Ważnym dodatkiem stosowanym w procesie produkcji jest substancja przeciwzbrylająca pod postacią fosforanu wapnia. Taki przebieg produkcji umożliwia na zachowanie wszelkich walorów smakowych mleka, nawet pomimo zastosowania obróbki cieplnej.
Właściwości mleka w proszku
Należy pamiętać, iż mleko w proszku jest produktem spożywczym, więc musi spełniać wszelkie określone, restrykcyjne normy żywności i cechy, jak: skład chemiczny, ciężar właściwy i nasypowy, zwilżalność, rozpuszczalność, a także trwałość. Właściwości mleka w proszku są uzależnione od cech, jakie posiada mleko surowe. Ten wyrób mleczarski produkowany w wielu wariantach przez doświadczoną firmę Hoogwegt Poland z Warszawy jest stosowany do produkcji pieczywa, ciast, słodyczy, lodów i jogurtów, a także stanowi najważniejszy składnik mleka modyfikowanego dla niemowląt i małych dzieci. Ten produkt z powodzeniem stosuje się także jako uzupełniacz koncentratów spożywczych.
Oprócz tego, mleko w proszku ma znacznie mniejszą masę i objętość w porównaniu do pierwotnego surowca, co znacząco ułatwia magazynowanie i transport, nawet na dalekie odległości. W ten sposób można dowolnie zagospodarować nadwyżki mleka w okresie intensyfikacji hodowli krów na danym obszarze. Firma Hoogwegt oferuje szeroki wybór wysokiej jakości różnych rodzajów mleka w proszku, laktozy, tłuszczów maślanych i produktów z serwatki. Wszystkie produkty dostępne są w kilku wariantach, a wartość odżywcza mleka w proszku produkowanego przez firmę Hoogwegt w 100 g pełnotłustego produktu wynosi: 25 g białka, 26g tłuszczu oraz 37g węglowodanów.