Artykuł sponsorowany

W jaki sposób dbać o kuchenne noże?

W jaki sposób dbać o kuchenne noże?

Kuchenne noże to sprzęty, które są regularnie eksploatowane i z uwagi na ten fakt należy je nie tylko zakupić u dobrego producenta, ale także systematyczne i odpowiednio pielęgnować tak, by posłużyły nam w świetnym stanie na długie lata. Jak powinno się dbać o kuchenne noże, aby jak najdłużej zachowały swoją wysoką jakość i trwałość? O tym piszemy w poniższym artykule. Zapraszamy do jego lektury.

Po pierwsze, unikajmy tych błędów

Jedną z najważniejszych kwestii odnośnie dbania o noże kuchenne jest unikanie najczęstszych i najbardziej szkodliwych błędów takich jak m.in. mycie tego typu sprzętu w zmywarce, które może prowadzić do ich stępiania się oraz utraty połysku. Drugi poważnym błędem w tej materii jest wkładanie noży kuchennych do szuflad bezpośrednio z innymi sztućcami, podczas którego mogą się one poobijać, a co za tym idzie uszkodzić. Tak samo nie powinno się używać desek do krojenia wykonanych z innego tworzywa niż drewno. Częsty błąd stanowi też zaniechanie systematycznego ostrzenia noży kuchennych.

Dbanie o noże kuchenne krok po kroku

Powstaje w tym miejscu pytanie, jak dbać o noże kuchenne? Pierwszą zasadniczą kwestią, jakiej musimy się tutaj przyjrzeć, jest odpowiednie mycie tego typu sprzętów. Wystarczy w tym celu zastosować letnią wodę, delikatny detergent np. płyn do mycia naczyń oraz miękką gąbkę, a następnie wytrzeć noże do sucha tak, by nie uniknąć pozostania na nich nieestetycznych smug. Pamiętajmy także o natychmiastowym myciu noży, zwłaszcza, gdy wykorzystujemy je do krojenia cytrusów.

Jeśli natomiast mowa o myciu rękojeści wykonanej z drewna, to można ją raz na jakiś czas przetrzeć olejem roślinnym, który działa w tym przypadku jak impregnat zapobiegający nadmiernemu wchłanianiu wilgoci. Kolejną istotną sprawę stanowi tutaj odpowiednie przechowywanie naszych noży kuchennych. W tym celu najlepiej użyć specjalnego stojaka na noże lub listwy magnetycznej. Odpowiednia eksploatacja także ma duży wpływ na stan naszych noży. Tak jak wspomnieliśmy już o tym wcześniej, bardzo ważne jest tu krojenie tylko i wyłącznie na drewnianych deskach.

Ostatnią, aczkolwiek kluczową kwestią jest tu odpowiednie ostrzeżenie noży. Co jakiś czas najlepiej jest zlecić tego typu usługi profesjonalistom takim, jak pracownicy firmy Kry-Mar FHPU z Krakowa, którzy w rzetelny i fachowy sposób przywrócą doskonałą ostrość i jakość naszym nożom. Tą kwestią możemy oczywiście także zająć się samodzielnie w domu. W tym celu można zastosować specjalny kamień do ostrzenia, który należy wcześniej namoczyć krótko w wodzie bądź też osełki lub ostrzałki.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz