Artykuł sponsorowany

Trzy razy „D” – dezynsekcja, dezynfekcja i deratyzacja!

Trzy razy „D” – dezynsekcja, dezynfekcja i deratyzacja!

Nic tak nie wzbudza obrzydzenia u większości osób, jak różnego rodzaju insekty, gryzonie, pasożyty i bakterie. Pobudzają one naszą wyobraźnię, kiedy widzimy je w okolicy składów żywności czy zboża. Zapala się wtedy w naszych głowach „lampka bezpieczeństwa” i jest to mechanizm prawidłowy – wszyscy musimy dbać o odpowiednią higienę, zdrowie i zaplecze sanitarne. Poznaj trzy bardzo ważne procesy!

Dezynsekcja – zwalczanie insektów

Pierwszym procesem jest tak zwana dezynsekcja, której nazwa pochodzi od słowa „insekt”. Proces ten ma ścisły związek właśnie ze zwalczeniem różnego rodzaju owadów oraz ich zarodników, usuwając je skutecznie z dużych powierzchni oraz doprowadzając do zabezpieczenia tych miejsc – owady już więcej nie powrócą w miejsce, gdzie została przeprowadzona dezynsekcja. Warunkiem powodzenia tego procesu jest skorzystanie z usług sanitarnych profesjonalnych firm zajmujących się dezynsekcją. Jedną z takich firm posiadającą bardzo szerokie zaplecze zasobów technicznych, metod zwalczania oraz zatrudniająca profesjonalistów jest Insekt. Zasuwik Robert. To właśnie takie firmy wykorzystują do zwalczania much, mrówek, karaluchów, rubików cukrowych, karaczanów, pcheł czy os oraz szerszeni najnowocześniejsze metody ekstrakcji – metodę żelową, metodę opryskową i bardzo skuteczną na większych obszarach metodę gazowania. Preparaty wykorzystywane przy metodzie gazowej to najczęściej świece dymne, pojemniki samo opróżniające, pastylki, a także tabletki.

Deratyzacja – zwalczanie gryzoni

Drugim bardzo ważnym procesem sanitarnym jest zwalczanie gryzoni. Nie dokonuje się tego tylko z czysto estetycznych pobudek i strachu przed tymi małymi ssakami. Gryzonie takie jak myszy czy szczury przenoszą poprzez ślinę, krew i odchody poważne choroby takie jak toksoplazmoza. Szkodniki niszczą składy żywności, a także konstrukcje budowlane – ich podkopy mogą być groźne podczas budowania dróg, dlatego z usług sanitarnych najlepszych firm korzystają zarówno klienci indywidualni, jak i instytucjonalni (w tym samorządy terytorialne). Jeśli chodzi o sam przebieg procesu deratyzacji, należy nadmienić, że działania mają na celu wyeliminowanie każdego pojedynczego szkodnika całej kolonii, a także niedopuszczenie do ich ponownego namnożenia – budynki są w odpowiedni sposób zabezpieczane. Odszczurzanie może mieć formę ekstrakcji biologicznej, fizycznej bądź chemicznej. Warto wiedzieć, że profesjonalna deratyzacja przeprowadzana jest dzięki wykorzystywaniu nowoczesnych pułapek oraz specjalnych wabików – takich produktów nie zakupisz w sklepie, dlatego odszczurzaniem powinna zająć się firma z branży usług sanitarnych.

Dezynfekcja – zdrowie najważniejsze!

Bardzo ważnym procesem, który towarzyszy dezynsekcji i deratyzacji, jest dezynfekcja. Zakłada ona niszczenie wszystkich szkodliwych mikroorganizmów i ich przetrwalników – bakterii roznoszonych przez szczury, czy też larw insektów. Najczęściej wykorzystuje się do tego związki chemiczne zawierające duże stężenie chloru. Warto wiedzieć, że firmy prowadzące duże magazyny żywnościowe – i nie tylko takie firmy – przeprowadzają dezynfekcje swoich obiektów w określonych odstępach czasowych tak, aby mieć pewność najwyższej jakości produktów. Istotne jest również przestrzeganie wszystkich norm sanitarnych oraz modeli działania przez firmy zajmujące się dezynfekcją, dezynsekcją i deratyzacją. Mowa tutaj o przepisach ISO oraz HACPP. Ważne jest również to, aby firma sanitarna przygotowała odpowiednią dokumentację oraz monitorowała skuteczność przeprowadzonych procesów.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz