Artykuł sponsorowany

Trzy potrawy kuchni ukraińskiej, których koniecznie musisz spróbować

Trzy potrawy kuchni ukraińskiej, których koniecznie musisz spróbować

Kuchnia ukraińska dla wielu Polaków wciąż pozostaje nieodkryta. Tymczasem jej bogactwo i prostota zachwyci każdego smakosza. Jest sporo do nadrobienia – od czego zacząć? Przedstawiamy trzy potrawy z ukraińskiego menu, których musi spróbować każdy, kto kocha dobre jedzenie.

Po pierwsze – pierogi!

Tak, tak – pierogi do naszego kraju przywędrowały ze Wschodu, a konkretniej – jak twierdzą historycy – z Kijowa. Długa podróż spowodowała, że przepis został nieco zmodyfikowany i dzisiejsze pierogi polskie różnią się od tradycyjnych ukraińskich. Dlatego tym bardziej warto spróbować tej potrawy w wersji, w której jedzą ją nasi sąsiedzi. Ciasto do ukraińskich pierogów powstaje tylko z mąki, wody i soli. Jest bardzo lekkie i pyszne – jego receptura ma długą tradycję. Pierogi ukraińskie od polskich różnią się też zawartością – u nas najczęściej jemy je z kapustą i grzybami, mięsem lub owocami. Na Ukrainie pierogi często nadziewa się ziemniakami i koperkiem albo twarogiem i kaszą gryczaną. Smakują doskonale – jeśli kochamy polskie pierogi, te z pewnością także podbiją nasze serce i podniebienie.

Fantastyczne zupy

Wielu z nas na pewno jadło barszcz ukraiński, ale czy była to zupa przygotowana według tradycyjnej ukraińskiej receptury? Aż gęsta od dodatków mięsa i warzyw smakuje wyśmienicie. Wart wypróbowania jest też tradycyjny ukraiński żurek z kiełbasą i chrzanem – tę zupę również znamy w naszej polskiej wersji, ale przygotowana przez ukraińskich kucharzy smakuje inaczej. Na polskich stołach nie znajdziemy za to innej ukraińskiej zupy – solanki. To tradycyjna gęsta zupa, niezwykle sycąca, z dodatkiem różnych mięs i warzyw. Występuje w wielu różnych wersjach, w zależności od regionu Ukrainy. We Lwowie przygotowuje się ją z mięsem, kiełbasą, boczkiem, ogórkiem konserwowym i oliwkami.

Soczyste mięsa

W bogatej tradycji kuchni ukraińskiej bardzo ważne miejsce zajmują potrawy z mięsa. Doskonałe wołowe gulasze zapiekane pod ciastem chlebowym czy soczyste pieczenie z dodatkiem śliwek lub grzybów zadowolą wszystkich mięsożerców. Schab po lwowsku faszerowany śliwkami w sosie jabłkowym, wertuny, czyli polędwica wołowa faszerowana pieczarkami, papryką, ogórkami, kiełbasą i boczkiem, czy zawijane kotleciki po kijowsku to prawdziwa poezja smaku. Jeśli raz spróbujemy ukraińskiej kuchni, z pewnością będziemy chcieli do niej wracać. Wszystkich tych specjałów można spróbować w Restauracji Ukraińskiej Smak Ukraiński w Krakowie.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz