Tradycyjne polskie przetwory warzywne i ich wyjątkowe walory
Kiszenie to jeden ze sposobów utrwalania produktów warzywnych, które w naturalnej formie nie są w stanie przetrwać dłuższego okresu przechowywania. Trudno znaleźć bardziej polski dodatek do smalcu czy kanapek z wędliną niż kwaszony ogórek. Ten specyficzny wyrób wrósł tak mocno w naszą tradycję, że pojawia się obowiązkowo na każdym regionalnym stole. To jednak nie jedyny rodzimy produkt, który powstaje w naszym kraju z warzyw.
Tradycja kiszenia niekoniecznie polska
Kiszenie nie jest wyłącznie polską tradycją, bowiem kiszonki wyrabia się też w innych krajach i wykorzystuje w kuchniach na całym świecie. Znają je choćby mieszkańcy Indii, amatorzy kuchni żydowskiej, węgierskiej, francuskiej, a także szwedzkiej i duńskiej, choć w każdym z tych krajów przygotowuje się kiszonki inaczej.
Ogórki kiszone, kapusta i żur są jednak tak słowiańskimi potrawami, że trudno wyobrazić sobie bez nich rodzimą regionalną kuchnię. Kiszenie w przeszłości miało na celu przedłużenie trwałości produktów, ale z drugiej strony dodawało im też wartości odżywczych. Analizując zawartość cennych składników w świeżym i kwaszonym ogórku, aż trudno uwierzyć, że odrobina wody, soli i przypraw oraz czas są w stanie zmienić ubogie warzywo w kopalnię witamin. Oto co zyskuje ogórek po ukiszeniu:
- jest lekkostrawny i wspomaga proces odchudzania,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- minimalizuje obrzęki i działa moczopędnie,
- poprawia trawienie i perystaltykę jelit,
- zapobiega infekcjom dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C,
- wzmacnia działanie układu odpornościowego,
- nie zawiera askorbinazy, która niszczy witaminę C,
- dzięki bakteriom probiotycznym reguluje skład prawidłowej mikroflory bakteryjnej,
- zawiera antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki,
- zyskuje działanie antydepresyjne,
- korzystnie wpływa na apetyt,
- zawiera dwukrotnie więcej od świeżych ogórków witamin z grupy B (B2, B3, B6, B12),
- zawiera witaminy E i K, a także sole mineralne i błonnik.
Podobne walory zdrowotne dla naszego organizmu ma także kapusta kiszona. Wypity na czczo sok z tego warzywa zapobiega zaparciom i niszczy złe drobnoustroje w jelitach. Pomaga też w pokonaniu kaca i niestrawności.
Przetwory na polski barszcz
Jednym z tradycyjnych polskich dań jest też barszcz – zarówno ten biały, jak i czerwony. Co mają ze sobą wspólnego? Jeden powstaje z warzyw, drugi z kiszonki, jaką tworzy się na bazie mąki i przypraw. W przeszłości, kiedy nasze babcie musiały same zadbać o zapasy, przygotowywanie zakwasu na żur było jedną z często powtarzanych czynności. Dziś takie produkty powstają w zakładach, które specjalizują się w produkowaniu kiszonek. Do takich wytwórców zalicza się Firma Stan. Kwaszarnia kapusty i ogórków. Lesień A. W firmach takich jak ta kwaszone ogórki, kapusta, czerwony barszcz czy zakwas na żurek powstają tradycyjnymi metodami, z zachowaniem wysokich standardów produkcyjnych. Dzięki temu dostępne w sklepach wyroby nie różnią się smakiem ani walorami zdrowotnymi od tych, jakie robiły w domach nasze babcie. Oznacza to dla nas nie tylko możliwość delektowania się smakiem zdrowych produktów, ale też ich łatwą dostępność. W warunkach nowoczesnych osiedli mieszkaniowych i w natłoku obowiązków trudno przecież znaleźć czas i miejsce na samodzielne produkowanie kiszonek warzywnych.