TOP 5 pomysłów na proste wypieki w domu

TOP 5 pomysłów na proste wypieki w domu

W maju odbywa się Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji warto pokusić się o przygotowanie słodkiego ciasta lub pysznych bułeczek idealnych na śniadanie czy podwieczorek. Słodkości sprawdzą się również podczas pikniku w ogrodzie. Poznaj 5 smakowitych przepisów. Przedstawiamy wskazówki, jak zrobić intensywnie czekoladowe brownie, puszyste ciasto marchewkowe, lekką tartę oraz chrupiące kajzerki i słodkie drożdżówki.

Intensywnie czekoladowe brownie

Brownie to chyba najprostsze ciasto świata. Upiecze je nawet osoba, która na co dzień omija kuchnię szerokim łukiem. Wilgotne, pachnące, rozpływające się w ustach. Takie właśnie jest idealne brownie! Będzie jeszcze lepsze, gdy do ciasta dodasz kawałki pokruszonej ciemnej czekolady lub posiekane orzechy. Robi się je ekspresowo… i równie szybko znika z talerza. Większość składników na ciasto brownie z pewnością masz w kuchni. Do dzieła.

Przygotuj:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (lub ilość według uznania, niektórzy wolą mniej słodki, intensywny smak, jaki nadaje kakao)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki soli

Jak zrobić brownie?

  1. Wymieszaj suche składniki w misce.
  2. W drugiej misce połącz mokre składniki.
  3. Połącz suche i mokre składniki.
  4. Wylej na blachę.
  5. Piecz w 180 stopniach przez 20-30 minut (do „suchego patyczka”).

Gotowe! Jeśli masz ochotę na zdrowszą wersję, przygotuj brownie z fasoli.

ciasto brownie

Puszyste ciasto marchewkowe

Kolejne proste ciasto to ciasto marchewkowe. Również jest wilgotne, ale przy tym jednocześnie puszyste. Najlepiej smakuje w ducie z cukrem pudrem lub polewą lukrową. Niektórzy jedzą je z serkiem. Do ciasta można dosypać posiekane orzechy.

Przygotuj:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (czyli około 4 sztuki marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklankę oleju
  • 1 szklankę cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Opcjonalnie – możesz dodać cynamon lub przyprawę do piernika oraz orzechy.

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

  1. Zetrzyj marchewkę.
  2. Ubij jajka z cukrem za pomocą miksera.
  3. Dodaj powoli olej.
  4. Następnie dodawaj powoli suche składniki.
  5. Wymieszaj z marchewką (i ewentualnie orzechami).
  6. Wlej ciasto i piecz ok. 40-50 minut.

Na koniec posyp ciasto cukrem lub polej polewą. Jeśli masz foremki do muffinek, z powyższego przepisu możesz przygotować babeczki marchewkowe.

ciasto marchewkowe

Lekka tarta z owocami

Równie prosta propozycja to tarta z owocami. Świetnie smakuje wypełniona puszystą bitą śmietaną i garścią kwaskowych owoców, które przełamują słodycz śmietany. Do wyboru, do koloru – sprawdzą się zarówno świeże maliny czy borówki, jak i mrożone truskawki. Wyśmienicie smakuje też tarta z jabłkami posypana cynamonem.

Przygotuj:

  • 250 g mąki
  • Pół kostki zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody

+ śmietana 36%, cukier oraz wybrane owoce

Jak zrobić tartę?

  1. W misce połącz składniki na ciasto, wyrabiaj przez chwilę.
  2. Zawiń ciasto w folię i schowaj do lodówki na pół godziny.
  3. Natłuszczoną foremkę wypełnij ciastem i nakłuj widelcem (by tarta w czasie pieczenia nie podnosiła się, wyłóż na wierzch papier do pieczenia i wysyp ryż albo fasolę).
  4. Piecz 10 min w 180 stopniach, następnie wyjmij papier z ziarnami i piecz następne 10 minut.

Gdy spód będzie już gotowy, ubij śmietanę z cukrem i przełóż na ciasto, a następnie ułóż owoce. Ciasto trzymaj w lodówce i podawaj schłodzone.

tarta z truskawkami

Chrupiące kajzerki

Teraz pomysł na pyszne śniadanie. Upiecz kajzerki wieczorem, a rano będziesz cieszyć się smakiem pysznych i chrupiących bułeczek od razu po przebudzeniu. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i wytrwanie, z dodatkiem sera lub dżemu. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie.

Przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej
  • Niepełną szklankę ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

+ jajko i dodatki, np. mak, sezam, czarnuszka

Jak zrobić kajzerki?

  1. W misce wymieszaj drożdże z cukrem odrobiną wody.
  2. Dodaj pozostałe składniki.
  3. Wyrabiaj ciasto kilka minut i uformuj kulę.
  4. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.  
  5. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj małe kulki na kształt bułeczek.
  6. Ponacinaj bułeczki i wysmaruj jajkiem oraz posyp dodatkami.
  7. Odstaw bułki na 20 minut, a w tym czasie włącz piekarnik na 220 stopni.
  8. Piecz kajzerki około 15 minut, sprawdzaj, czy urosły i się zarumieniły.
kajzerka

Słodkie drożdżówki

Kolejna propozycja idealna na śniadanie lub podwieczorek, czyli słodka drożdżówka. Możesz przygotować rozmaite wersje, np. z owocami, makiem lub serem. Przygotowanie jest trochę bardziej skomplikowane, ale warto spróbować. Przedstawiamy przepis na drożdżówkę z dodatkiem słodkiego twarogu.

Przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • Szklankę mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżkę masła

+ na nadzienie: opakowanie tłustego twarogu (ok. 250 g), 2 łyżki masła, 2 żółtka, cukier (ilość według uznania) + 1 jajko do posmarowania

drożdżówka z serem

Jak zrobić drożdżówki z serem?

  1. Roztop masło i odstaw.
  2. Wymieszaj w misce lekko ciepłe mleko z cukrem, pokruszonymi drożdżami, dodaj kilka łyżek mąki.
  3. Odstaw miskę przykrytą ściereczką na 15 minut.
  4. Wymieszaj zaczyn z resztą mąki i jajkiem.
  5. Wyrabiaj ciasto, w międzyczasie dodając masło.
  6. Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
  7. Gdy ciasto będzie rosnąć, przygotuj nadzienie – zmiksuj składniki na gładką masę.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój krążki za pomocą szklanki.
  9. Przełóż na blachę i poczekaj 15 minut, a gdy ciasto podrośnie, zrób wgłębienie i wypełnij serem.
  10. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  11. Piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (6)
3.7
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także