Artykuł sponsorowany

Substancje chemiczne pomocne w przemyśle spożywczym

Substancje chemiczne pomocne w przemyśle spożywczym

Jednym z sektorów, w którym środki chemiczne odgrywają bardzo znaczącą rolę jest przemysł spożywczy. Różne preparaty i substancje wykorzystywane są zarówno na etapie produkcji, jak i przetwórstwa żywności. Warto dokładnie sprawdzić, gdzie są one wykorzystywane, a następnie dowiedzieć się, jakie konkretnie produkty znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym.


Zastosowanie substancji chemicznych


Główne zastosowanie substancji chemicznych znajdziemy przy wspomaganiu procesów fermentacji, pasteryzacji, chłodzenia, suszenia oraz mycia i czyszczenia. Coraz częściej można także natknąć się na specjalne substancje, które są dodawane bezpośrednio do żywności. Są one jednak całkowicie bezpieczne, a ich głównym zadaniem jest poprawa konsystencji, zapachu, barwy oraz smaku. Innym rodzajem substancji stosowanych w przemyśle spożywczym są konserwanty, które zapobiegają szybkiemu psuciu się produktów. 



Różnorodność w przemyśle spożywczym


Przemysł spożywczy cechuje się dużą różnorodnością, dlatego nie da się w prosty sposób podzielić oraz scharakteryzować substancje, które wykorzystywane są jedynie do poszczególnych procesów. Firma Best-Chem oferuje jednak preparaty oraz składniki, które wykorzystywane są we wszystkich najważniejszych działaniach przy produkcji żywności. Sektor spożywczy należy do przemysłu przetwórczego i jest jego największą gałęzią, którą możemy następnie podzielić na wiele pomniejszych branż.


Substancje chemiczne wykorzystywane w poszczególnych przemysłach spożywczych


Przemysł mięsny – zaliczamy do niego przetwórstwo mięsa i przygotowywanie do spożycia oraz przechowywanie. W skład całej branży zaliczamy firmy, które przygotowują mięso od samego początku, czyli uboju przez obróbkę (czyli rozbiór tusz, wykrawanie) oraz w dalszej kolejności produkcje podrobów, przetworów mięsnych, oraz innych produktów mięsnych. Najpopularniejszymi substancjami chemicznymi wykorzystywanymi w tej branży są: kwas azotowy, kwas octowy, ług sodowy, sól spożywcza, profesjonalne środki myjące i nadtlenek wodoru.


Przemysł rybny - odpowiada za podobne procesy do przemysłu mięsnego z tą różnicą, że obiektem obróbki są ryby. Przetwórnictwo obejmuje porcjowanie, marynowanie, filetowanie, wędzenie, mrożenie, a także produkcję konserw. Substancje ułatwiające te procesy, nie odróżniają się w dużym stopniu od substancji wykorzystywanych w przemyśle mięsnym i również można je znaleźć w ofercie firmy Best-Chem.


Przemysł owocowo-warzywny – ten odłam branży spożywczej obejmuje przetwarzanie warzyw i owoców na produkty dostępne w licznych formach. Zaliczamy do nich mrożonki owoców i warzyw, powidła i dżemy, napoje i soki owocowe oraz suszone owoce. Substancjami chemicznymi wykorzystywanymi w tym procesie są: kwas cytrynowy, podchloryn sodu, ług sodowy, kwas fosforowy, kwas azotowy oraz potrzebne do czyszczenia profesjonalne środki myjące.


Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz