Artykuł sponsorowany

Sprzęt piekarniczy, ważny element pracy piekarza i cukiernika!

Sprzęt piekarniczy, ważny element pracy piekarza i cukiernika!

W przemyśle piekarniczym poza piecem najważniejsze są formy i blachy piekarnicze. To na nich pieczemy, one mają kontakt z jedzeniem i pozwalają przechowywać nasze oryginalne wypieki cukiernicze. Wybór takiego sprzętu potrafi jednak przysporzyć nieco problemów. Z jakiego materiału powinny być, jakiej wielkości oraz jakiego kształtu? Wybór na rynku jest ogromny, ale co będzie najlepsze dla Państwa zakładu?

Akcesoria piekarnicze to bogactwo form, materiałów i kształtów. Ciężko wybrać najlepsze zwłaszcza, jeśli chcemy wyróżniać się ofertą na rynku. Wtedy najlepiej skorzystać z firmy specjalistycznej takiej jak Bodex, gdzie nie tylko można znaleźć bogatą ofertę sprzętu piekarniczego, ale można też złożyć indywidualne zamówienie na blachy i formy. Zostaną one w prosty sposób dostosowane do Państwa potrzeb.

Blachy wypiekowe

Jedną z najpopularniejszych blach są blachy aluminiowe 3 lub 4 rantowe. Służą do wypieków tradycyjnych produktów piekarniczych i cukierniczych. Są odporne na korozję, nie odkształcają się w trakcie użytkowania. Co ważne, szybko się nagrzewają, co znacznie skraca proces pieczenia. Formy z 3 rantami ułatwiają wkładanie i zdejmowanie produktów z blachy już po upieczeniu. Można również wybrać blachę perforowaną, która pozwala na szybki wypiek rozprowadzając ciepło po całym produkcie. Zainteresowaniem cieszą się również blachy z konkretnym przeznaczeniem np. blacha wypiekowa bagietkowa, dzięki której przy jednym wypieku można przygotować do 10 bagietek. Blachy hamburgerowe poprzez swoją konstrukcję (miseczki o średnicy 10,5 cm) ułatwiają przygotowanie bułek do hamburgerów o standardowym rozmiarze. Na życzenie klienta blacha może zostać pokryta warstwą silikonu, co pozwoli zredukować ilość wykorzystywanego tłuszczu.

Formy wypiekowe

Formy wypiekowe to kolejny przedmiot zainteresowania naszych klientów. Poza tradycyjnymi foremkami wypiekowymi z aluminium i stali kwasoodpornej do pieczywa można wybierać specjalistyczne zestawy do wypieku konkretnego produktu. Sklep Bodex oferuje na przykład zestaw foremek zespolonych z aluminium do chleba tostowego czy zestaw foremek z aluminium do makowca. Także w przypadku tych zestawów istnieje możliwość pokrycia foremek silikonem w celu ułatwienia pieczenia. Oferta uzupełniona jest formami wypiekowymi z aluminium do przygotowania babek wiedeńskich o różnych rozmiarach. Do tego proponujemy formy z aluminium do wypieku babek drożdżowych. Na uwagę zasługują również formy do wypieku pizzy o średnicy od 16 do 50 cm. Odpowiadając na zapotrzebowanie klientów w ofercie znaleźć można również formy okolicznościowe (baranki, kury, zające), formy na żurek, trójkątne lub sześciokątne, foremki na babeczki w różnych rozmiarach i kształtach (misie, muszle).

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz