Artykuł sponsorowany

Sprawdzone gazy spożywcze w ofercie firmy KARO

Sprawdzone gazy spożywcze w ofercie firmy KARO

Jedną z wielu branż, która nie mogłaby funkcjonować bez wykorzystania gazów przemysłowych stanowi przemysł spożywczy. Produkcja oraz przetwórstwo żywności wiąże się z wieloma restrykcjami. Same gazy spożywcze również muszą być odpowiednio przystosowane do kontaktu z tymi produktami, a dostarcza je między innymi firma KARO z miejscowości Brzeźno w województwie Kujawsko-Pomorskim.

Gazy przemysłowe wysokiej jakości

W różnych gałęziach przemysłu wykorzystuje się substancje chemiczne o odmiennych właściwościach oraz stanie skupienia. Bez nich przeprowadzenie niektórych procesów technologicznych nie byłoby możliwe. Gazy techniczne najczęściej kojarzą się ze spawalnictwem, jednak ich zastosowanie jest o wiele szersze. Bez względu na przeznaczenie muszą być one odpowiednio magazynowane i transportowane, ale o te kwestie nie trzeba się martwić, korzystając z oferty firmy KARO z Brzeźna. To wielobranżowe przedsiębiorstwo, które istnieje od 1998 roku. Działalność początkowo skupiała się na dystrybucji oraz montażu stolarki otworowej. Z czasem jednak zakres ten poszerzył się także o doradztwo PPOŻ i BHP, a także właśnie sprzedaż gazów spożywczych, technicznych i medycznych.

Odpowiednia wiedza pracowników w tej dziedzinie sprawia, że służą oni fachowym wsparciem dla klientów. Firma KARO zdaje sobie sprawę, w jakich procesach w branży spożywczej wykorzystuje się gazy, dlatego dbają o to, aby dostarczyć produkty wysokiej jakości i przede wszystkim czystości. Ze względu na kontakt z żywnością gwarantuje, że substancje są całkowicie bezpieczne. Zapewnia przy tym własny, specjalistyczny transport na terenie całego kraju.

Znaczenie gazów przemysłowych w branży spożywczej

Jak mówi pracownik firmy KARO z Brzeźna:

Dzięki zastosowaniu gazów technicznych w przetwórstwie żywności, można cieszyć się między innymi jej walorami smakowymi czy też dłuższym terminem przydatności. Oczywiście wszystkie stosowane substancje muszą być w pełni bezpieczne dla ludzi. Jednym z podstawowych gazów spożywczych jest dwutlenek węgla. Stosuje się go przede wszystkim w produkcji napojów gazowanych oraz alkoholi. Dzięki niemu w cieczy można zaobserwować charakterystyczne bąbelki.

Pakowanie żywności musi odbywać się w tak zwanej atmosferze ochronnej. Ma to na celu zapobieganie rozmnażaniu się w niej bakterii i tym samym zapewnienie długiego czasu przydatności produktu do spożycia. W tym procesie technologicznym korzysta się z azotu lub tlenu. Nie można pominąć roli, jaką odgrywa ciekły azot, pozwalający na szybsze i efektywniejsze mrożenie żywności. Dwutlenek węgla stosowany jest również przy uprawie warzyw oraz owoców, aby przyspieszyć ich dojrzewanie, ale też chronić przed insektami. Wszystkie z wymienionych gazów spożywczych od lat dostarcza zakładom produkcyjnym właśnie firma KARO.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz