Specjalista z Bacyniok II wyjaśnia: jakie wędliny są najzdrowsze?
Mięso to istotny składnik diety, z którego nie powinniśmy rezygnować. Wybierając wysokiej jakości wołowinę, wieprzowinę czy jagnięcinę, dostarczasz organizmowi wiele cennych substancji odżywczych. Wybierając wędliny z Bacyniok II możesz mieć pewność, że spożywasz wyroby, których skład jest wolny od różnego rodzaju dodatków chemicznych. Zrównoważona dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie lekceważ tego!
Wędliny w sklepach – na co uważać?
Wędliny kupowane w dyskontach zawierają duże ilości wypełniaczy, które szkodą zdrowiu. Jak wskazuje specjalista z Bacyniok II, wystarczy spojrzeć na etykietę, aby przekonać się, że większość sklepowych produktów zawiera ok. 50% mięsa i tyle samo dodatków chemicznych. Minimalna zawartość mięsa w wędlinach nie powinna być mniejsza niż 80%.
W poszukiwaniu oszczędności producenci stosują karagen, czyli substancję wiążącą wodę, która sprawia, że z 1 kg mięsa powstaje 1,5 kg wyrobu. W niskiej jakości wędlinach znajdują się także fosforany, siarczany oraz saletra, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie
– wyjaśnia pracownik Bacyniok II.
Zdrowe wędliny – jakie wybierać?
Mięso jest cennym źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka, i zawiera aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Jeżeli zależy Ci na zachowaniu dobrego zdrowia, wybieraj wyłącznie produkty bez chemii i wzmacniaczy smaku. Bardzo dobrym wyborem są wędlina wędzona naturalnym dymem oraz swojskie wyroby. W ofercie Bacyniok II znajdziesz zdrową wędlinę, której smak przywodzi na myśl staropolskie specjały. Szczególną popularnością wśród klientów cieszą się balerony, boczek oraz golonko. Oprócz tradycyjnych wędlin dostaniesz także kiełbasy, w tym aromatyczną kiełbasę czystowieprzową, oraz podroby – kiszkę, pasztetową oraz salcesony. Naturalnie smaczne i o bogatym aromacie przypadną do gustu wszystkim osobom, które preferują zdecydowane smaki i chcą wzbogacić swoją dietę o produkty tworzone zgodnie z tradycyjnymi recepturami.