Artykuł sponsorowany

Ryba smażona czy pieczona?

Ryba smażona czy pieczona?

Ryba jest serwowana od tysięcy lat i w dzisiejszych czasach znana w każdym zakątku świata. Jednym z najłatwiejszych sposobów przyrządzenia jest oczywiście usmażenie wcześniej nasolonej ryby na patelni. Czy smażona ryba jest zdrowa? A może warto zamiast tego sięgnąć po pieczoną? Jeśli planujesz obiad nad polskim morzem – koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem i wybierz smaczne oraz zdrowe danie!

Ryba z patelni – ponadczasowy przysmak nad polskim morzem!

Nie da się ukryć, że ryba smażona na oleju to już kultowy przysmak, który serwuje większość nadmorskich restauracji. Nie jest to jednak danie dla każdego. I choć ryba sama w sobie jest zdrowa, w procesie smażenia wchłania masę szkodliwego tłuszczu. Bardzo ważne jest, aby ryba została usmażona we właściwy sposób, przede wszystkim na świeżym oleju. Wielokrotnie przesmażony olej jest nie tylko szkodliwy dla zdrowia, ale również psuje smak i aromat ryby. Miłośnicy tego dania są w stanie bez problemu wyczuć, która ryba była smażona na świeżym oleju, a która nie.

A może zdrowsza alternatywa?

Zdrowszą alternatywą jest ryba pieczona, lecz właściwe jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Osolona i usmażona ryba będzie dobra nawet wtedy, kiedy zrobi to amator. Pieczenie wymaga nieco więcej wprawy. Zarówno smażone, jak i pieczone ryby możesz znaleźć między innymi w ofercie baru Przystanek Rybakówka Sp. z o.o. Sp.k., który oferuje swoim klientom zawsze świeże i smaczne potrawy. Prawidłowo skomponowane przyprawy i dodatki mogą zamienić kawałek zwykłej ryby w prawdziwe działo sztuki pod względem wyglądu, smaku i zapachu! Pieczona ryba jest polecana w szczególności osobom, które są na diecie beztłuszczowej lub starają się ograniczyć ilość spożywanych kalorii.

Liczy się sposób przyrządzenia!

Jak zostało już wcześniej wspomniane, kluczowe jest przyrządzenie ryby. Idąc do restauracji, oczekujemy, że otrzymamy perfekcyjne danie. Zwłaszcza wtedy, kiedy decydujemy się zapłacić za nie sporą sumę. Niestety, nie wszystkie bary stawiają na pierwszym miejscu zadowolenie klienta. Dla niektórych jest to czysty zysk. Jeśli wybrałeś się do nieznanej Ci restauracji i otrzymałeś niesmaczną lub – co gorsza – nieświeżą rybę, nie bój się zwrócić uwagi! A następnym razem wybierz miejsce, które polecają inni turyści. Wiele osób bagatelizuje problem niskiej jakości ryb serwowanych nad morzem, dając przyzwolenie na takie praktyki. Warto wspierać restauracje, dla których przygotowywanie dań rybnych to nie tylko praca, ale również hobby. Dzięki temu z pewnością zjesz smaczny, zdrowy i świeży obiad!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz