Artykuł sponsorowany

Różne rodzaje mąki w ofercie firmy Madar!

Różne rodzaje mąki w ofercie firmy Madar!

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez mąki. To z niej można wyprodukować chleb, który jest podstawowym produktem żywieniowym człowieka. Co więcej, z mąki przygotowywane są makarony, ciasta, pączki, jak i pierogi. Wysokiej jakości produkty oferuje firma Madar. Znajdziesz tam nie tylko najpopularniejsze mąki pszenne tortowe! Dowiedz się, co jeszcze mogą Ci zaoferować!

Mąki tortowe w ofercie sklepu internetowego Madar

Mąki tortowe należą do jednych z najczęściej stosowanych. To z nich możesz przygotować pyszne pierogi, domowe ciasta oraz pączki. Dzięki drobno zmielonym ziarnom oraz wysokiemu stopniu oczyszczenia, ten rodzaj mąki jest bardzo elastyczny, co znacznie ułatwia wypieki, a przygotowane ciasto jest lekkie i puszyste. Warto tutaj zaznaczyć, że im wyższy typ mąki, tym ziarno jest mniej oczyszczone. Mimo że mąka tortowa najlepiej sprawdza się w wypiekach, pozbawiona jest większości mikroskładników. Za to bombą witaminową są mąki pełnoziarniste, ale o nich dowiesz się w dalszej części artykułu.

Firma Madar oferuje mąki tortowe pszenne, żytnie, orkiszowe, jęczmienne oraz z prosa. Do wypieków kruchych i biszkoptów powinieneś użyć mąki o typie 450, natomiast typ 500 sprawdzi się w przypadku makaronów, klusek i ciastach kruchych. Planując upiec swój własny, domowy chleb, wybierz mąkę z przedziału 650-850.

Mąki pełnoziarniste to kolejny produkt w ofercie!

Jak już wyżej wspomnieliśmy, to mąki pełnoziarniste są najmniej oczyszczone, dzięki czemu zawierają znacznie więcej właściwości. Jeżeli jest to możliwe, mąką tortową warto zastąpić mąką pełnoziarnistą. Znajdziesz w niej między innymi:

  • sporą ilość błonnika,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • magnez,
  • cynk.

Szczególnie ważna jest obecność witamin z grupy B, które nasz organizm przyswaja tylko z pożywienia. Ta grupa witamin skutecznie zapobiega niedokrwistości, w tym anemii. Nie bez powodu zapotrzebowanie na nią wzrasta w okresie ciąży i karmienia piersią.

Oczywiście poza wyborem odpowiedniego typu mąki, warto zwrócić uwagę na rodzaj zboża. Bardziej wartościowym zbożem od pszenicy jest orkisz oraz żyto. Dlatego też postaraj się zastąpić produkty pszenne, właśnie tymi z mąki żytniej lub orkiszowej.

Sklep internetowy Madar doskonale wie, że coraz więcej osób boryka się z nietolerancją glutenu (celiakią). Jest to autoimmunologiczna choroba, która powoduje, że organizm nie toleruje glutenu zawartego w większości zbóż. W ofercie tej firmy znajdziesz mąki bezglutenowe, do których zalicza się mąkę kukurydzianą, ryżową oraz gryczaną. Z nimi również możesz wykonać finezyjne wypieki oraz pyszny, bezglutenowy chleb!

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz