Rozgrzewające dania na jesień – pyszne przepisy, które musisz wypróbować
Jesień i zima to okres, w którym warto postawić na ciepłe, rozgrzewające dania. Śniadania, zupy czy desery przyprawione kardamonem, cynamonem czy imbirem nie tylko zyskują niepowtarzalny smak, ale również mają właściwości prozdrowotne. Sprawdź nasze przepisy na piernikową owsiankę, pyszne pieczone jabłka, zupy krem i tradycyjne curry z kurczakiem. Smacznego!
Owsianka piernikowa
Do przyrządzenia pysznej jesiennej owsianki przygotuj:
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
1 szklankę mleka,
pół łyżeczki przyprawy do piernika,
łyżkę nasion chia,
łyżeczkę jagód goi,
łyżeczkę płatków migdałowych,
suszoną żurawinę,
orzechy włoskie,
suszone śliwki,
opcjonalnie - cynamon i anyż.
Najpierw wymieszaj w garnku płatki z mlekiem. Dodaj przyprawę do piernika i nasiona chia. Wymieszaj. Dodaj laskę cynamonu i anyż. Podgrzewaj około 3-4 minuty do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Z owsianki wyciągnij cynamon i anyż. Przełóż płatki do miski. Na wierzch połóż orzechy, migdały, żurawinę, śliwki oraz jagody goi. Jeśli chcesz – polej całość miodem dla smaku.
Zupa krem z marchwi
Przygotuj:
6-7 marchewek,
3 ziemniaki,
1 cebulę,
pół świeżej papryczki pepperoni,
4 cm korzenia imbiru,
ząbek czosnku,
1 l bulionu,
250 ml mleczka kokosowego,
jogurt naturalny do podania,
sól i pieprz.
Najpierw w dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj chwilę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojoną papryczkę i obrany oraz pokrojony imbir. Gdy papryczka zrobi się biała na brzegach, dodaj posiekany czosnek i szczyptę soli. Podsmażaj chwilę.
W tym czasie umyj marchewkę, obierz i pokrój na cienkie talarki. Wrzuć na patelnię. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do marchewki.
Duś pod przykryciem ok. 5 min, mieszając co jakiś czas. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj bulion i pieprz do smaku. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Przy użyciu blendera zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe. Jesienna zupę podawaj z jogurtem bądź dodatkową odrobiną mleka kokosowego.
Zupa krem z czerwonej papryki
Przygotuj:
1 l bulionu,
4 duże papryki,
3 pomidory obrane ze skórki,
1 cebulę,
ząbek czosnku,
łyżeczkę suszonej słodkiej papryki,
pół łyżeczki ostrej papryki i tymianku,
oliwę z oliwek,
śmietankę kremówkę,
sól i pieprz do smaku.
Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połóż je na blaszce i piecz w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przykryj paprykę folią aluminiową, a kiedy wystygnie – obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Sparzone wcześniej pomidory obierz ze skóry i również pokrój.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę oraz resztę przypraw. Podsmażaj ok. 5 minut. Następnie wrzuć pomidory. Całość zalej bulionem i gotuj ok. 10 minut. Do bulionu dodaj paprykę, gotuj następne 10 minut. Po upływie tego czasu całość zblenduj. Rozgrzewającą zupę z papryki podawaj z podgrzaną śmietaną kremówką i grzankami.
Curry z kurczakiem
Chcesz przygotować rozgrzewające i pożywne danie idealne na jesień? Postaw na curry z kurczakiem i przygotuj następujące składniki:
4 piersi z kurczaka,
150 ml mleczka kokosowego,
100 ml śmietany 18%,
2 łyżki curry w proszku lub 2 łyżki czerwonej pasty curry,
1 łyżkę kurkumy,
1 cebulę,
2 ząbki czosnku,
3 cm korzenia imbiru,
1 papryczkę chili,
pół łyżeczki brązowego cukru,
2 łyżeczki startej skórki z limonki,
1 łyżkę soku z limonki,
sól, pieprz.
Kurczaka umyj, pokrój, posyp solą i pieprzem. W misce wymieszaj posiekany czosnek, papryczkę, imbir, sok i skórkę z limonki oraz 1 łyżkę oleju. W tej mieszance marynuj kurczaka kilkanaście minut.
Na dużej patelni rozgrzej olej i delikatnie zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka wraz z marynatą, smaż na złoty kolor. Zmniejsz ogień, dodaj cukier, curry i kurkumę. Całość wymieszaj i smaż ok. 1 minutę. Na koniec dodaj śmietanę i mleczko kokosowe. Gotuj kolejne 4-5 minut, często mieszając. Podawaj gorące z ryżem lub chlebkiem naan.
Pieczone jabłka z miodem i cynamonem
Przygotuj:
1 jabłko,
2 łyżeczki miodu,
cynamon,
2 łyżeczki żurawiny.
Jabłko przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne oraz ogonki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do środka każdej połówki nałóż miód, oprósz cynamonem, dodaj żurawinę lub inne bakalie, które lubisz. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj na gorąco z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Szukasz więcej pomysłów na ciekawe danie na jesień? Sprawdź, jak zrobić zupę z dyni.