Materiał Partnera

Rodzaje tortów, czyli słodkie marzenia

Rodzaje tortów, czyli słodkie marzenia

Podawanie i krojenie tortu stało się obowiązkowym rytuałem i tym samym ciekawą oraz wyczekiwaną atrakcją każdego przyjęcia okolicznościowego. Jednak ważne jest to, aby o ten istotny element odpowiednio wcześnie zadbać i zamówić jego idealną wielkość, zaplanować wzór oraz wybrać najlepszy smak, aby podczas tego uroczystego dnia wszystko wypadło pomyślnie i było tak, jak to sobie wymarzyliśmy.

Smak to podstawa

Choćby nie wiem jak pięknie udekorowany był tort, jego smak jest kwestią podstawową.

Nie każde idealnie wyglądające jabłko jest smaczne, dlatego wybierając tort kierujcie się wrażeniami podniebienia, nie fantazyjnymi, nowoczesnymi ozdobami.

Jednak gusta smakowe, to też sprawa indywidualna. Są najróżniejsze nadzienia, od zwykłego dżemu, po wyszukane kremy adwokatowe, czy z serkami mascarpone.

Bardzo pożądane ostatnio torty wege wyróżniają się oryginalnymi składnikami.

Przykładowe smaki tortów:

  • Limonka/Bazylia z truskawkowym konfi, w skład którego wchodzą orzechy nerkowca, sok i skórka limonki, truskawki, syrop z agawy, olej kokosowy, wiórki kokosowe, agar, bazylia,
  • Limonka/mięta to tort zawierający: orzechy nerkowca, sok i skórkę limonki, syrop z agawy, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mięte,
  • Wiśnia ze śmietanką to połączenie wiśni z mlekiem kokosowym, orzechami nerkowca, oleju kokosowego, wiórków kokosowych, daktyli i migdałów,
  • Wiśnia/czekolada, urzeka połączeniem kakao i masła kakaowego z wiśnią, orzechami nerkowca, syropu z agawy, pasty kokosowej i oleju kokosowego,
  • Tiramisu na bazie orzechów nerkowca i espresso, łączy w sobie smaki espresso i kakao, orzechów nerkowca i włoskich, mleka i oleju kokosowego i syropu z agawy,
  • Czekoladowa zebra a chrupiącą czekoladą nęci orzechowo – czekoladowym smakiem,
  • Tort pomarańczowo/czekoladowy na bazie kiełków gryki to oryginalny smak kiełków, daktyli, soku i skórki pomarańczowej, czekolady i wanilii,
  • Miodownik, oprócz miodu zawiera mąki: gryczaną, z cieciorki, ryżową i kukurydzianą, masło, śmietankę i cukier kokosowy oraz orzechy,
  • Ciasteczka migdałowo – kokosowe pachną migdałami i kokosem za sprawą mąki, wiórków i cukru kokosowego oraz mąki migdałowej.

Oczywiście to tylko przykłady. Cukiernia Sweet Dreams posiada również inne unikalne przepisy.

Czas na ozdoby

Ozdabianie tortów to także konieczność, zwłaszcza jeśli chodzi o torty dla dzieci, czy ślub. Przy strojeniu tortów dla dzieci używa się kolorowych barwników spożywczych i często jadalnych płatków z fotografią dziecka lub ulubioną postacią z bajki a także figurek z masy cukrowej lub marcepanowej. Przydają się wtedy uzdolnienia plastyczne, choć można kupić gotowe ozdoby, posypki itp.

Torty ślubne to zasadniczo piramida z kilku tortów, zazwyczaj trzech na wymyślnych paterach, lub ustawionych jeden na drugim. Dzisiejsze dekoracje to kwiaty, owoce, niekoniecznie jadalne. Masy cukrowe i marcepanowe dają jednak duże możliwości uzdolnionej ręce i powstają zazwyczaj dzieła sztuki, które aż żal kroić. Koronki, jadalne kwiaty to najczęściej wybierane motywy z bielą jako kolorem wiodącym.

Bardzo ciekawe formy można także stworzyć z czekolady. Teraz czekolada nie przypomina kupowanych w sklepach tabliczek. To prawdziwa radość dla oczu i podniebienia. Idealna na prezent.

Cukiernie takie jak Sweet Dreams wykonają każde słodkie marzenie, wystarczy tylko zamówić a na pewno się nie rozczarujecie.

Opracowanie:
Ząbki, Powstańców 54 lok. 4
tel. 577 521 382
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz